LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 755. Armata ucraineană îşi întăreşte fortificaţiile în regiumea Sumî / Cehia încearcă să livreze obuze Kievului "cât mai repede posibil" / Atacuri ruseşti în mai multe regiuni din Ucraina / Iulia Navalnaia: Putin nu este preşedintele nostru

  • Armata ucraineană întăreşte fortificaţiile în regiunea Sumî, pe fondul atacurilor ruseşti.
  • Rusia a pierdut 432.390 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, marţi, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
  • Republica Cehă încearcă să livreze muniţie Ucrainei "cât mai repede posibil".
835 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 755. Armata ucraineană îşi întăreşte fortificaţiile în regiumea Sumî / Cehia încearcă să livreze obuze Kievului "cât mai repede posibil" / Atacuri ruseşti în mai multe regiuni din Ucraina / Iulia Navalnaia: Putin nu este preşedintele nostru

UPDATE Trump spune că SUA nu vor părăsi NATO dacă statele membre "joacă corect"

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat că SUA vor rămâne în NATO şi vor veni în ajutorul unui membru al blocului dacă acesta va fi atacat, atâta timp cât alte ţări "joacă corect" şi îşi plătesc partea lor de întreţinere a alianţei.

UPDATE Atac rusesc asupra unei maşini civile în regiunea Kherson, soldat cu 2 răniţi

Trupele ruse au aruncat un explozibil de la o dronă asupra unei maşini în regiunea Kherson, rănind o femeie de 57 de ani şi un bărbat de 58 de ani, a anunţat pe 19 martie guvernatorul regiunii Kherson, Oleksandr Prokudin.

UPDATE Shmyhal: Ucraina speră să obţină suficiente obuze până în aprilie

"Sperăm că această iniţiativă cehă, la care s-a alăturat şi Luxemburgul, ne va ajuta, iar începând din aprilie vom avea suficientă muniţie pentru a ne descuraja linia frontului", a declarat premierul Denys Shmyhal.

UPDATE Ucraina şi Estonia încep să elaboreze un acord bilateral de securitate

Ucraina şi Estonia au început să lucreze la un proiect de acord bilateral de securitate, a anunţat Biroul prezidenţial la 19 martie.

UPDATE Finlanda promite 36 de milioane de dolari pentru iniţiativa de finanţare pentru Ucraina, condusă de Cehia

Finlanda s-a alăturat unei iniţiative conduse de Cehia pentru a furniza Ucrainei sute de mii de obuze de artilerie, angajându-se să contribuie cu 30 de milioane de euro la acest efort, a anunţat la 19 martie ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen.

UPDATE Rusia numeşte un nou comandant interimar al marinei militare

Amiralul Aleksandr Moiseev a fost numit comandant interimar al marinei ruse la 19 martie, a anunţat agenţia de presă RIA Novosti, controlată de statul rus.

UPDATE Miliţia anti-Kremlin susţine că luptele continuă în regiunea Belgorod

Una dintre miliţiile anti-Kremlin care luptă în regiunea rusă Belgorod a afirmat că luptele continuă în regiune şi că continuă să ia prizonieri.

UPDATE Borrell vrea să folosească 90% din profiturile activelor ruseşti pentru a cumpăra arme pentru Ucraina

Restul de 10% ar urma să fie alocat la bugetul UE pentru a stimula industria de apărare a Ucrainei, a declarat Josep Borrell reporterilor la Bruxelles. Oficialul a precizat că va prezenta propunerea statelor membre pe 20 martie.

UPDATE Zelensky: Rusia a tras peste 1.000 de rachete, bombe şi drone asupra civililor de la începutul lunii martie

Rusia a lansat 130 de rachete, peste 320 de drone de atac şi aproape 900 de bombe aeriene ghidate împotriva civililor ucraineni de la începutul lunii martie, a declarat preşedintele Volodymyr Zelensky la 19 martie.

UPDATE Ministrul german al apărării anunţă un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 540 de milioane de dolari

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 500 de milioane de euro (aproximativ 540 de milioane de dolari), în cadrul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) care a avut loc la Ramstein, Germania, la 19 martie.

UPDATE Premierul Shmyhal soseşte în Luxemburg pentru întâlnirea cu omologul luxemburghez

Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că el şi omologul său luxemburghez Luc Frieden vor discuta despre sprijinul Luxemburgului pentru Ucraina şi despre o eventuală confiscare viitoare a activelor ruseşti.

UPDATE Zelenski discută cu Charles Michel pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre etapele ulterioare în vederea începerii efective a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, potrivit anunţului său de pe canalul Telegram. 

"În ajunul reuniunii Consiliului European, am avut o discuţie telefonică cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. În primul rând, am discutat despre paşii ulteriori în vederea începerii efective a negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE, precum şi despre continuarea sprijinului cuprinzător pentru Ucraina din partea UE", a declarat Zelenski, scrie Ukrinform.

UPDATE Estonia expulzează un angajat al Ambasadei Rusiei

Un angajat al Ambasadei Rusiei în Estonia a fost declarat persona non-grata şi expulzat din ţară, a declarat la 19 martie ministrul estonian de externe, Margus Tsakhna, potrivit Kyiv Independent.

În comentariile tipărite pe site-ul Ministerului de Externe, Tsakhna a declarat: "Prin acţiunile sale, Ambasada Rusiei a intervenit în chestiunile interne ale Estoniei într-un mod inacceptabil, mai exact în procesul judiciar, dobândind documente dintr-un caz penal şi contribuind la publicarea acestora pe reţelele de socializare ruseşti."

UPDATE Republica Moldova a expulzat un diplomat rus din cauza secţiilor de votare deschise în Transnistria

UPDATE Iulia Navalnaia: Putin nu este preşedintele nostru

Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, a declarat marţi că Vladimir Putin nu este preşedintele legitim al Rusiei şi că va încerca să-i convingă pe liderii mondiali să nu se aşeze la masa negocierilor cu acesta, scrie Reuters

,,Ne-am dovedit nouă înşine şi celorlalţi că Putin nu este preşedintele nostru", a spus Navalnaia într-un clip postat pe pagina personală de Instagram. 

,,Rezultatele alegerilor nu contează... Ne vom asigura că nimeni în lume nu îl va recunoaşte pe Putin ca preşedinte legitim. Că nimeni nu se va aşeza cu el la masa negocierilor", a mai spus ea.

UPDATE Belgia anunţă pachete de ajutor de apărare pentru Ucraina în valoare de peste 400 de milioane de euro

Belgia a anunţat pachete de ajutor în domeniul apărării pentru Ucraina în valoare de 412 milioane de euro, inclusiv 300 de vehicule tactice uşoare Iveco Lynx, a anunţat Shephard News la 18 martie, potrivit Kyiv Independent.

Cea mai mare parte a ajutorului recent anunţat va fi compusă din obuze de artilerie în valoare de aproximativ 373,1 milioane de euro (404 milioane de dolari), obţinute din stocurile proprii ale Belgiei şi prin achiziţii internaţionale, potrivit agenţiei de presă... Obuzele de artilerie reprezintă o capacitate crucială pentru Ucraina, care se confruntă cu penurii de muniţie din ce în ce mai critice din cauza reţinerilor ajutorului american.

UPDATE Germania şi Polonia vor lansa săptămâna viitoare o coaliţie de vehicule blindate pentru Ucraina

Berlinul şi Varşovia au convenit să formeze o ,,coaliţie de vehicule blindate" pentru a sprijini capacităţile de apărare ale Ucrainei, a relatat revista poloneză Wprost la 18 martie, citându-l pe ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Iniţiativa, anunţată de Kosiniak-Kamysz în urma unor discuţii la Varşovia cu omologul său german, Boris Pistorius, va începe oficial operaţiunile la 26 martie.

Aceasta ar fi încă o coaliţie formată de aliaţi pentru a sprijini capacităţile specifice ale forţelor armate ale Ucrainei. Alte astfel de iniţiative includ o coaliţie de artilerie, o coaliţie de avioane de vânătoare sau o coaliţie de deminare, organizate în cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) în formatul Ramstein, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Aproximativ 9000 de copii vor fi evacuaţi din oraşul Belgorod

Aproximativ 9.000 de copii vor fi evacuaţi din oraşul rus Belgorod şi din mai multe districte din regiunea mai largă cu acelaşi nume din cauza bombardamentelor ucrainene, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov, scrie Sky News.

În urma atacurilor raportate, el a declarat astăzi că primul grup de 1.200 de copii va fi evacuat pe 22 martie.

UPDATE Zece victime în urma atacurilor ruseşti în Ucraina

Patru persoane au fost ucise în atacurile ruseşti asupra Ucrainei, anunţă oficialii locali, potrivit Sky News. Trei victime au fost în Herson, iar una a fost în Doneţk.
 
Şase oameni au fost răniţi în Herson, Harkiv şi Doneţk, au mai transmis ucrainenii.
 
Cel puţin 20 de case au fost avariate în oraşul Selydove.
 
Atacurile ruseşti au vizat nouă regiuni ucrainene.

UPDATE Sîrskîi: Dronele, esenţiale pentru avantajul Ucrainei în faţa Rusiei

Dezvoltarea dronelor este esenţială pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa unor forţe ruseşti ,,superioare numeric", a declarat comandantul-şef al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, la sfârşitul zilei de luni.

,,Dezvoltarea utilizării sistemelor fără pilot la bord este prioritatea mea", a declarat Sîrskîi pe Telegram, după ce s-a întâlnit cu adjunctul său, Vadim Sukharevskyi. 

Utilizarea sporită a dronelor de către ambele părţi a mutat conflictul de la câmpul de luptă la lovituri asupra infrastructurii militare, energetice şi de transport ale celeilalte părţi.

UPDATE Bloomberg: UE elaborează o propunere privind canalizarea profiturilor din activele ruseşti către Ucraina

UE a redactat o propunere care ar permite Ucrainei să primească profiturile generate de activele ruseşti îngheţate în ţările UE încă din luna iulie, a relatat Bloomberg pe 19 martie, citând documente.

Propunerea, care urmează să fie discutată de liderii UE la Bruxelles la sfârşitul acestei săptămâni, ar implica confiscarea profiturilor legate de sancţiuni generate începând cu luna februarie a acestui an, a relatat Financial Times.

Kievul ar urma să primească o sumă estimată la 3 miliarde de euro pe an pentru a-şi stimula industria de apărare şi pentru a cumpăra arme, potrivit Bloomberg. 

UPDATE Charles Michel avertizează: Dacă vrem pace, Europa trebuie să se pregătească pentru război

UPDATE Armata raportează consolidarea fortificaţiilor în regiunea Sumî

Forţele ucrainene întăresc fortificaţiile primei, celei de-a doua şi celei de-a treia linii de apărare în regiunea Sumî, la graniţa cu Rusia, pe fondul intensificării atacurilor, a declarat Vadim Misnik, purtător de cuvânt al Comandamentului Operaţional de Nord al armatei ucrainene, pentru Ukrinform.

Localităţile din regiunea Sumî au suferit din cauza bombardamentelor şi atacurilor aeriene ruseşti regulate de la începutul invaziei. Atacurile ruseşti asupra regiunii Sumî au devenit din ce în ce mai distructive în ultimele săptămâni.

"Forţele de apărare din regiunea Sumî îndeplinesc sarcini de luptă pentru a proteja frontiera de stat şi pentru a împiedica grupurile de sabotaj şi recunoaştere ruseşti şi armata rusă să treacă graniţa", a declarat Misnik într-un comentariu pentru Ukrinform.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 432.390 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 432.390 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, marţi, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 840 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.819 tancuri, 13.049 de vehicule blindate de luptă, 14.191 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.698 de sisteme de artilerie, 1.017 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 721 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.318 drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Republica Cehă încearcă să livreze muniţie Ucrainei "cât mai repede posibil"

Republica Cehă încearcă să livreze muniţie Ucrainei "cât mai repede posibil", a declarat preşedintele Cehiei, Petr Pavel.

"Producerea numărului necesar de proiectile necesită timp", a declarat Pavel reporterilor RFE/RL. "Acest lucru necesită o creştere a capacităţii noastre de producţie. Dar Ucraina are nevoie de obuze acum. Nu putem aştepta companiile europene, aşa că încercăm să găsim muniţie oriunde putem. Să o livrăm Ucrainei cât mai repede posibil. Dar, în acelaşi timp, ne creştem propriile capacităţi".

Republica Cehă conduce o iniţiativă pentru a ajuta la finanţarea livrării de muniţie către Kiev, în condiţiile în care armata ucraineană se confruntă cu o lipsă critică de muniţie. Întârzierile în ceea ce priveşte asistenţa militară americană, cauzate de disputele din Congres, au avut deja un impact direct pe câmpul de luptă, contribuind la pierderea oraşului-cheie Avdiivka.

Petr Pavel a subliniat, de asemenea, că Europa va fi capabilă să producă "cantitatea necesară de muniţie" în viitorul apropiat.

Preşedintele Pavel a declarat luna trecută că Praga a identificat 500.000 de obuze de 155 mm şi 300.000 de obuze de 122 mm în afara Uniunii Europene, care ar putea fi cumpărate şi trimise în Ucraina după ce fondurile necesare vor fi alocate iniţiativei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici