Regimul Bashar al-Assad nu va participa la conferinţa Geneva-2 "pentru a preda puterea"

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu intenţionează să participe la conferinţa de pace Geneva-2 "pentru a preda puterea", ceea ce reclamă opoziţia şi aliaţii săi, a afirmat luni seara ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi.

505 afișări
Imaginea articolului Regimul Bashar al-Assad nu va participa la conferinţa Geneva-2 "pentru a preda puterea"

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea, aşa cum o doresc (Saud) Al-Fayçal (ministrul saudit de Externe) şi unii opozanţi din străinătate", a declarat Omrane al-Zohbi, citat de agenţia oficială Sana.

"Dacă era cazul, noi am fi predat puterea la Damasc, ceea ce ne-ar fi scutit de un efort suplimentar şi de preţul biletului de avion", a ironizat ministrul sirian.

"Preşedintele (sirian) Bashar al-Assad va fi în continuare şef de stat, (...) deşi (opoziţia şi aliaţii săi) nu doresc ca el să rămână" în această calitate, a adăugat el.

Declaraţiile ministrului sirian intervin în contextul în care Washingtonul, Moscova şi ONU încearcă să organizeze la Geneva o conferinţă internaţională de pace privind Siria, cu participarea regimului şi a opoziţiei. Scopul acestei conferinţe ar fi găsirea unei soluţii politice a confictului sirian, în urma căruia, potrivit unui ONG, au murit peste 120.000 de persoane, începând din 2011.

Opoziţia siriană cere garanţii că la conferinţa internaţională Geneva-2 va fi stabilită plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, ceea ce regimul de la Damasc nu acceptă

Declaraţiile ministrului sirian intervin la câteva ore după o conferinţă de presă, la care au participat şefii diplomaţiilor americane şi saudite, John Kerry şi Saud Al-Fayçal. În cadrul acestei conferinţe cele două state aliate şi-au afişat divergenţele cu privire la soluţionarea conflictului din Siria.

Ryadul i-a cerut Washingtonului să acţioneze mai dur în soluţionarea conflictul sirian.

Ministrul sirian a criticat Ryadul pentru această atitudine, apreciind că politica acestuia de susţinere a rebelilor va eşua.

"Promitem că politica saudită va eşua", a declarat Omran al-Zohbi.

El l-a acuzat pe Saud Al-Fayçal că "reprezintă faţada politică a terorismului desfăşurat de Arabia Saudită" prin susţinerea acordată insurgenţilor.

"Saud Al-Fayçal a condus mereu politica saudită spre eşec şi impas, iar diplomaţia saudită va avea parte de o dezamăgire incomparabilă", a avertizat ministrul sirian.

De asemenea, el a estimat că Ryadul nu are niciun cuvânt de spus la conferinţa de pace Geneva-2.

"Noi nu acordăm nicio importanţă rolului Arabiei saudite", a adăugat el.

În pofida reticenţelor sale, "Arabia Saudită va merge la Geneva, deoarece secretarul de Stat american, John Kerry, i-a ordonat să nu afecteze (desfăşurarea conferinţei) Geneva-2 şi să-i ceară(opoziţiei siriene) să participe la aceasta", a afirmat ministrul.

Arabia Saudită, susţinătoare a rebeliunii siriene, a fost foarte nemulţumită de decizia preşedintelui american, Barack Obama, de a renunţa, în septembrie, la atacuri împotriva regimului sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici