Reţelele de socializare reprezintă o ameninţare pentru limba galeză - studiu

  • Un studiu sugerează că social media ar putea avea un impact asupra limbii galeze şi ar putea eroda identitatea culturală.
  • Cercetătorii au comparat răspunsurile pe reţelele sociale ale 800 de vorbitori de galeză şi de engleză, cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, care au învăţat în şcoli de limbă galeză.
832 afișări
Imaginea articolului Reţelele de socializare reprezintă o ameninţare pentru limba galeză - studiu

Reţelele de socializare reprezintă o ameninţare pentru limba galeză - studiu

Aproape 70% dintre vorbitorii de galeză au folosit "des" sau "întotdeauna" engleza online, majoritatea folosind-o mai mult decât galeza.
 
Richard Jones, de la Universitatea Swansea, a declarat că eroziunea lingvistică online ar putea "ameninţa" identitatea culturală.
 
Recunoscând importanţa limbii pentru identitatea culturală şi socială a vorbitorilor de limbi minoritare, eroziunea unei limbi online ar putea ameninţa identitatea culturală a unei naţiuni", a declarat Jones, de la Facultatea de Psihologie a universităţii.
 
Studiul a evaluat, de asemenea, impactul psihologic al utilizării reţelelor sociale asupra vorbitorilor bilingvi galeză-engleză, potrivit BBC.
 
Autorii au declarat că datele au sugerat că dorinţa vorbitorilor de galeză de a utiliza social media în galeză ar putea fi determinată de dorinţa de a creşte stima de sine, de a atinge o mai mare paritate lingvistică cu vorbitorii de limbă engleză sau de a intra în contact cu alţi vorbitori de galeză.
 
Profesorul Phil Reed, tot de la Universitatea din Swansea, a declarat că studiul a arătat că "guvernele trebuie să ia în considerare nu numai impactul social media asupra sănătăţii psihologice şi a bunăstării, ci şi impactul acesteia asupra culturilor grupurilor minoritare, care pot fi forţate să renunţe la influenţe importante şi stabilizatoare în căutarea interacţiunilor digitale, care devin din ce în ce mai necesare pentru viaţa de zi cu zi".
 
Guvernul galez a stabilit obiectivul de a ajunge la un milion de vorbitori de galeză până în 2050, dar numărul acestora a scăzut în ultimul deceniu, potrivit ultimului recensământ.
 
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Trends in Psychology.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici