Reuniune în memoria ostaticului francez decapitat de islamiştii algerieni

Câteva mii de persoane au participat, sâmbătă, la Nisa (sud-est) la o nouă reuniune în memoria lui Hervé Gourdel, ostaticul francez a cărui decapitare de către o grupare islamistă algeriană a generat o emoţie puternică în Franţa.

109 afișări
Imaginea articolului Reuniune în memoria ostaticului francez decapitat de islamiştii algerieni

Reuniune în memoria ostaticului francez decapitat de islamiştii algerieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Între 3.000 şi 6.000 de persoane, potrivit autorităţilor, au defilat pe străzile oraşului, unde locuia bărbatul în vârstă de 55 de ani, arborând portretul său sau trandafiri albi.

În prezenţa familiei ostaticului, a prietenilor, oficialilor şi reprezentanţilor locali ai diferitelor culte, marşul organizat de primărie cu acordul familiei s-a desfăşurat într-o linişte impresionantă.

Aceasta nu a fost întreruptă decât la final, pentru citirea unui scurt omagiu din partea colegilor lui Gourdel de către unul dintre prietenii lui apropiaţi, după care mulţimea a început să intoneze spontan imnul naţional al Franţei.

Decapitarea lui Hervé Gourdel marţi, la două zile după răpirea lui în Algeria de către gruparea Jund al-Khilafa, afiliată organizaţiei Stat Islamic (SI), a bulversat Franţa, unde drapelele au fost coborâte în bernă timp de trei zile, până duminică.

Numeroase manifestaţii în memoria sa au avut loc în ţară, inclusiv în rândul comunităţii musulmane, cea mai importantă din Europa (cinci milioane de persoane).

"Noi, musulmanii din Franţa, spunem stop barbarismului", a declarat vineri preşedintele Consiliului francez al cultului musulman, Dalil Boubakeur, în faţa a sute de persoane reunite la Marea Moschee din Paris.

Alte ceremonii în memoria lui Hervé Gourdel sunt prevăzute la acest sfârşit de săptămână şi în zilele următoare, în special o "reuniune republicană" la apelul partidelor de stânga, al sindicatelor şi asociaţiilor antirasiste.

La Lyon (centru-est), rectorul Marii Moschei vrea să organizeze o reuniune interreligioasă miercuri, "împotriva violenţei de orice fel".

Tăcută de la această tragedie, familia lui Hervé Gourdel a cerut ca omagiile să se desfăşoare "cu demnitate şi reţinere", respingând "cuvintele de ură, provocatoare şi politice, indiferent din ce parte ar veni acestea".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici