România şi Bulgaria ar putea scăpa de MCV. Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă înlocuirea acestuia cu un instrument de evaluare a democraţiei în toate statele UE

Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Europeană să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care vizează România şi Bulgaria cu un instrument privind evaluarea stadiului democraţiei şi statului de drept în toate statele membre UE.

2860 afișări
Imaginea articolului România şi Bulgaria ar putea scăpa de MCV. Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă înlocuirea acestuia cu un instrument de evaluare a democraţiei în toate statele UE

România şi Bulgaria ar putea scăpa de MCV. Parlamentul European adoptă o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Europeană să îl înlocuiască pe acesta cu un instrument de evaluare a democraţiei în toate statele UE

"În scopul opririi abordării actuale (...) privind situaţii percepute ca fiind încălcări ale principiilor democratice, ale principiilor statului de drept şi ale drepturilor fundamentale în statele membre UE, Comisia Europeană trebuie să creeze un mecanism obligatoriu pentru monitorizarea anuală a datelor din aceste sfere", arată rezoluţia adoptată marţi de Parlamentul European cu 405 voturi pentru, 171 împotrivă şi 39 de abţineri.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost introdus de Comisia Europeană în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, în 2007, pentru a monitoriza progresele celor două state în privinţa statului de drept, combaterii corupţiei şi, în cazul Sofiei, a contracarării criminalităţii organizate.

"Oferim Uniunii Europene instrumente de implementare a deciziilor în toate celelalte zone politice - politici concurenţiale, poliţie, cooperarea justiţiei, politici externe (...)", a argumentat, conform unui comunicat al PE, eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld, unul dintre iniţiatorii proiectului de rezoluţie.

Potrivit rezoluţiei, noul instrument de monitorizare va avea sarcina de a asigura că toate statele membre UE respectă în mod egal şi sistematic valorile înscrise în Tratatele comunitare privind starea democraţiei, statul de drept, şi drepturile fundamentale.

În cadrul noului mecanism, Comisia Europeană, în consultare cu un grup de experţi independenţi vor elabora anual rapoarte de evaluare a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, formulând recomandări care vor fi dezbătute de instituţiile europene şi de parlamentele naţionale.

Parlamentul European cere Comisiei Europene să prezinte, până în septembrie 2017, o propunere privind modalităţile de elaborare a unui "Pact pentru Democraţie, Stat de Drept şi Drepturi Fundamentale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici