România s-a abţinut de la vot în cursul sesiunii Adunării Generale ONU pe tema Ierusalimului - surse

România şi alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abţinut de la vot în cursul sesiunii extraordinare a Adunării Generale ONU pe tema deciziei preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, afirmă surse diplomatice.

3273 afișări
Imaginea articolului România s-a abţinut de la vot în cursul sesiunii Adunării Generale ONU pe tema Ierusalimului - surse

Surse: România se va abţine de la vot în cursul sesiunii Adunării Generale ONU pe tema Ierusalimului

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi seară, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Dintre cele 193 de state membre, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă ţări, inclusiv Statele Unite şi Israelul, au votat împotrivă. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot. Rezoluţia Adunării Generale ONU nu are caracter legal obligatoriu.

Potrivit unor surse citate de cotidianul Jerusalem Post, 22 dintre cele 28 de ţări membre UE au votat în favoarea rezoluţiei. România, Cehia, Ungaria, Letonia şi Polonia s-au abţinut de la vot. Reprezentantul Lituaniei a lipsit de la sesiunea extraordinară a Adunării Generale ONU.

Anterior, surse diplomatice citate de site-ul Ynetnews.com anunţaseră că România urma să figureze printre ţările care se vor abţine de la vot în cursul sesiunii extraordinare a Adunării Generale ONU pe tema deciziei preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Adunarea Generală ONU, care are 193 de membri, organizează joi o sesiune specială la solicitarea statelor arabe şi musulmane, pe tema deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului.

Potrivit unor surse diplomatice, în afară de Statele Unite şi Israel, împotriva proiectului de rezoluţie care contestă decizia lui Donald Trump vor vota Honduras, Guatemala, Republica Palau, Insulele Marshall, Kiribati, Togo, Nauru şi Sudanul de Sudan.

De la vot se vor abţine România, Argentina, Mexic, Canada, Australia, Rwanda, Paraguay, Panama, Filipine, Cehia, Ungaria şi Georgia, au declarat surse diplomatice citate de site-ul israelian Ynetnews.com.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a ameninţat miercuri că va dispune reducerea asistenţei financiare în cazul statelor care vor vota în Adunarea Generală ONU împotriva iniţiativei sale de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Aceste ţări "iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă", a declarat Donald Trump.

Luni, Statele Unite au utilizat dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca un proiect de rezoluţie privind anularea deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulţuire în întreaga lume.

Un proiect de rezoluţie elaborat de Egipt, care exprima "regret profund privind recentele decizii referitoare la statutul Ierusalimului", a fost prezentat luni în Consiliul de Securitate ONU. Paisprezece membri ai Consiliului de Securitate ONU au votat în favoarea condamnării deciziei privind Ierusalimul, dar Statele Unite au folosit dreptul de veto pentru blocarea iniţiativei. Proiectul preciza că "orice decizii ori acţiuni care modifică statutul sau compoziţia demografică a Oraşului Sfânt Ierusalim nu au efect legal, fiind nule, necesitând să fie în concordanţă cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU". Acest proiect va fi supus la vot în Adunarea Generală ONU.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici