Rusia anunţă că va încerca să recupereze drona militară americană prăbuşită în Marea Neagră

Administraţia de la Moscova a anunţat, miercuri, că va încerca să recupereze drona militară americană prăbuşită în Marea Neagră în urma incidentului cu avioane de vânătoare ruse, o acţiune care ar putea genera tensiuni suplimentare cu Statele Unite.

1824 afișări
Imaginea articolului Rusia anunţă că va încerca să recupereze drona militară americană prăbuşită în Marea Neagră

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională de la Kremlin, a declarat că autorităţile militare ruse vor iniţia activităţi pentru recuperarea dronei americane de tip MQ-9.

"Nu ştiu dacă vom reuşi să o găsim, dar trebuie să încercăm. În mod evident, ne vom ocupa de acest lucru şi sper că vom reuşi", a declarat Nikolai Patruşev, citat de cotidianul Le Monde şi de agenţia Interfax.

"Referitor la această dronă, oficialii americani spun permanent că nu participă la ostilităţile (din Ucraina - n.red.), dar aceasta este o confirmare suplimentară că sunt implicaţi direct în evenimente, în război", a insistat Nikolai Patruşev.

Acţiunile Rusiei în sensul recuperării dronei militare americane, aflată într-o zonă internaţională a Mării Negre, ar putea genera tensiuni suplimentare cu Statele Unite. John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a afirmat că există riscul ca drona să nu fie recuperată. "Nu sunt sigur că vom putea să o recuperăm. A căzut într-o zonă a Mării Negre în care adâncimea este foarte mare. Încă analizăm dacă va putea fi lansat vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu fie", a explicat John Kirby.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a transmis miercuri un avertisment Rusiei, cerând Moscovei să acţioneze în mod "sigur şi profesionist" după incidentul "periculos" produs în Marea Neagră, soldat cu prăbuşirea dronei americane. "Acest episod periculos intervine într-un context de acţiuni agresive şi riscante efectuate de piloţi ruşi în spaţiul aerian internaţional. Statele Unite vor continua să trimită aparate de zbor oriunde permite dreptul internaţional. Rusia are obligaţia de a utiliza aeronavele militare în mod sigur şi profesionist", a declarat Lloyd Austin, cu ocazia unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.

Forţele Aeriene din SUA au anunţat, marţi, prăbuşirea unei drone militare americane după un incident cu un avion de vânătoare al Rusiei produs deasupra Mării Negre. "Două avioane ruse de tip Suhoi Su-27 au efectuat o manevră de interceptare nesigură şi neprofesionistă asupra unei drone de tip MQ-9 a Forţelor Aeriene americane, care zbura în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre", a comunicat Comandamentul Forţelor Aeriene americane responsabil de Europa şi Africa. Conform Forţelor Aeriene americane, înainte de coliziune, avioanele de vânătoare ruse au eliberat combustibil şi au zburat în faţa dronei, la distanţă mică, "în mod neraţional" şi "neprofesionist". Din cauza coliziunii, drona militară americană a suferit avarii şi a fost prăbuşită intenţionat de Forţele Aeriene americane, a declarat un oficial de la Washington.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că avioane de vânătoare ruse au interceptat o dronă militară americană deasupra Mării Negre, negând însă versiunea Washingtonului privind coliziunea. "În urma unei manevre brutale, drona MQ-9 a început să zboare necontrolat, a pierdut altitudine şi a atins suprafaţa apei. Avioanele de vânătoare nu au avut niciun contact cu drona", a transmis Ministerul rus al Apărării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici