Rusia ar putea reveni în Tratatul "Ceruri Deschise", dacă Statele Unite fac acelaşi lucru

Administraţia Vladimir Putin a semnalat, marţi, că Rusia ar putea reveni în Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies"), privind transparenţa militară, dacă Statele Unite fac acelaşi lucru, subliniind însă că Moscova nu va aştepta "la infinit" o decizie a Washingtonului.

1034 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea reveni în Tratatul "Ceruri Deschise", dacă Statele Unite fac acelaşi lucru

Rusia ar putea reveni în Tratatul "Ceruri Deschise", dacă Statele Unite fac acelaşi lucru

„Noi lăsăm uşa deschisă. Dar colegii noştri de la Washington şi din alte capitale ale ţărilor NATO trebuie să înţeleagă că nu vom aştepta la infinit", a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe al Rusiei, conform agenţiei RIA Novosti şi cotidianului Le Figaro.

„Procedura de retragere a Rusiei din Tratatul «Ceruri Deschise» este în curs şi va fi definitivată dacă Statele Unite nu ne informează că revin la dispoziţiile acordului", a subliniat Serghei Ribakov.

În ultimele săptămâni, Administraţia Joseph Biden a semnalat disponibilitatea revenirii Statelor Unite în diverse acorduri internaţionale. Washingtonul şi Moscova au acceptat prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armelor Strategice (Noul START).

Rusia a anunţat pe 15 ianuarie iniţierea procedurilor interne pentru retragerea din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies"), ca reacţie la decizia similară a Statelor Unite.

Statele Unite au anunţat, în mai 2020, retragerea din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies"), semnat cu alte peste 30 de ţări, inclusiv România, care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internaţional, Administraţia Donald Trump motivând decizia prin faptul că Rusia ar încălca acordul.

Administraţia Donald Trump a înştiinţat partenerii internaţionali despre retragerea din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies") deoarece Rusia ar încălca acordul şi pentru că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici din sateliţi. Retragerea SUA din Tratat a devenit efectivă pe 22 noiembrie 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici