Rusia: Cinci membri ai echipajului unei nave Greenpeace, plasaţi în detenţie pentru două luni

Un tribunal din Murmansk (nord-vestul Rusiei) a ordonat joi ca cinci membri ai echipajului Arctic Sunrise, o navă aparţinând Greenpeace, să fie plasaţi în detenţie pe termen de două luni.

136 afișări
Imaginea articolului Rusia: Cinci membri ai echipajului unei nave Greenpeace, plasaţi în detenţie pentru două luni

Rusia: Cinci membri ai echipajului unei nave Greenpeace, plasaţi în detenţie pentru două luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei "activişti (Greenpeace) din Canada, Noua Zeelandă şi Polonia au fost plasaţi în detenţie pentru două luni", a anunţat ONG-ul ecologist pe pagina sa de Twitter.

Cu puţin timp înainte, doi activişti Greenpeace ruşi au primit aceeaşi sentinţă.

Comitetul rus de anchetă a anunţat, joi dimineaţa, într-un comunicat, că va cere menţinerea în detenţie a celor 30 de activişti, membri ai echipajului Arctic Sunrise, o navă aparţinând Greenpeace care a fost abordată săptămâna trecută de Paza de Coastă rusă şi acuzată de "piraterie".

Cei 30 de activişti, proveniţi din 18 state, au fost plasaţi în detenţie sub acuzaţia de acte de piraterie, infracţiune care prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, pentru că au încercat să ajungă pe o platformă petrolieră a Rusiei.

Invocând dreptul maritim, Olanda le-a cerut autorităţilor ruse să-i elibereze pe membrii echipajului Arctic Sunrise.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că activiştii Greenpeace plasaţi în detenţie în portul Murmansk nu sunt piraţi, dar au încălcat legea încercând să ocupe o platformă petrolieră.

"Este absolut clar că nu sunt piraţi, dar practic au încercat să ocupe o platformă petrolieră", a declarat Putin.

"Este absolut clar că aceşti oameni au încălcat dreptul internaţional. Forţele noastre de ordine, agenţii Pazei de Coastă nu ştiau cine încerca să ocupe o platformă sub acoperirea organizaţiei Greenpeace. În contextul evenimentelor sângeroase din Kenya, ne putem imagina orice. S-au apropiat la o distanţă periculoasă de platformă. Ar fi bine dacă reprezentanţii Greenpeace ar fi în această sală pentru a-şi exprima poziţiile", a explicat preşedintele Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici