Rusia susţine că Iranul nu dispune de rachete cu rază de acţiune lungă sau medie

Iranul nu are rachete cu rază lungă sau medie de acţiune şi "nu este aproape de a le avea", a subliniat marţi Ministerul rus al Apărării, într-o primă reacţie a Moscovei la testul cu rachete efectuat luni de Teheran.

408 afișări
Imaginea articolului Rusia susţine că Iranul nu dispune de rachete cu rază de acţiune lungă sau medie

Rusia susţine că Iranul nu dispune de rachete cu rază de acţiune lungă sau medie (Imagine: Mediafac foto/AFP)

"Iranul nu are tehnologie pentru a fabrica rachete cu rază medie de acţiune sau rachete intercontinentale cu rază lungă de acţiune şi nu este aproape de a le avea", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului pentru agenţia Interfax.

Rusia este un aliat al Iranului, căruia i-a furnizat prima sa centrală nucleară, precum şi combustibil pentru a funcţiona.

La fel ca şi Occidentul, Moscova se declară deseori îngrijorată de programul nuclear iranian, despre care Teheranul afirmă că este pur civil.

Dar Rusia nu a acuzat niciodată public Teheranul că vrea să se doteze cu arma atomică şi a susţinut întotdeauna că problema trebuie rezolvată prin negocieri şi nu prin sancţiuni.

Iranul a testat luni trei rachete de croazieră - prezentate ca fiind două cu rază medie de acţiune şi una cu rază scurtă - în ultima zi a manevrelor navale din jurul strâmtorii Hurmuz, punct de trecere strategic pentru traficul maritim petrolier pe care Teheranul afirmă că are capacitatea de a-l închide.

Aceste exerciţii au loc într-un moment în care Statele Unite şi ţările europene ameninţă să adopte sancţiuni împotriva exporturilor petroliere ale Iranului pentru a-l determina să cedeze în privinţa programului său nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici