Rusia: Zeci de manifestanţi ai opoziţiei, arestaţi pentru proteste sub sloganul "Noul An fără Putin" - FOTO

Zeci de persoane, între care şi scriitorul Eduard Limonov, care încercau sâmbătă să participe la manifestaţii neautorizate la Moscova şi Sankt Petersburg, pentru a cere plecarea premierului Vladimir Putin, au fost arestate de poliţie.

397 afișări
Imaginea articolului Rusia: Zeci de manifestanţi ai opoziţiei, arestaţi pentru proteste sub sloganul "Noul An fără Putin" - FOTO

Rusia: Zeci de manifestanţi ai opoziţiei, arestaţi pentru proteste sub sloganul "Noul An fără Putin" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Moscova, manifestaţia organizată de Eduard Limonov, un opozant şi scriitor controversat, care a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că a fost arestat, se desfăşura în piaţa Triumfalnaia din centrul capitalei ruse, sub sloganul "un An Nou fără Putin".

Zeci de poliţişti au împiedicat însă desfăşurarea mitingului arestând circa 20 de manifestanţi încă de la ieşirea lor dintr-o staţie de metrou situată în apropierea pieţei.

Unul dintre ei a strigat "Libertate" în timp ce era arestat de poliţie. Alţii au scandat "Rusia fără Putin". O banderolă pe care scria "moarte ocupanţilor Kremlinului" a fost de asemenea afişată.

Încă din cursul după-amiezii, un important dispozitiv de poliţie a fost mobilizat în zona pieţei, inclusiv 30 de furgonete pentru deţinuţi.

Pe lângă plecarea lui Putin, mitingul mai cerea, ca în fiecare zi de 31 a lunilor cu 31 de zile, aplicarea articolului 31 din Constituţia rusă, care garantează libertatea de întrunire.

La Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării, aproximativ zece persoane au fost arestate în timp ce încercau să manifesteze pe bulevardul Nevski, în centrul oraşului.

Mulţi dintre aceşti protestatari au scandat "Noul An fără Putin" sau "Avem nevoie de altă Rusie".

Regimul lui Vladimir Putin se confruntă cu cea mai importantă mişcare de contestare de la sosirea sa la putere în 2000, cu circa două luni înaintea prezidenţialelor din martie la care el va candida pentru un al treilea mandat la Kremlin, după cele din perioada 2000-2008.

La 24 decembrie, între 70.000 şi 100.000 de persoane au manifestat la Moscova pentru a cere anularea legislativelor de la începutul lunii şi o "Rusie fără Putin".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici