Sancţiunile UE, modificate pentru a debloca acordurile petroliere ruseşti cu terţe ţări

Companiile ruseşti de stat Rosneft şi Gazprom vor putea să livreze petrol către terţe ţări în cadrul unei ajustări a sancţiunilor Uniunii Europene convenite de statele membre în această săptămână, care vizează limitarea riscurilor la adresa securităţii energetice globale, scrie Reuters.

1861 afișări
Imaginea articolului Sancţiunile UE, modificate pentru a debloca acordurile petroliere ruseşti cu terţe ţări

Sancţiunile UE, modificate pentru a debloca acordurile petroliere ruseşti cu terţe ţări

Marile case de comerţ, precum Vitol, Glencore şi Trafigura, precum şi marile companii petroliere, precum Shell şi Total, au încetat să mai tranzacţioneze petrol rusesc pentru terţe părţi, invocând sancţiunile UE, inclusiv restricţiile privind asigurările.

Achiziţiile de ţiţei rusesc transportat pe mare de către companiile din UE şi exportul acestuia către ţări terţe sunt permise, iar, în conformitate cu modificările aduse sancţiunilor impuse Rusiei, care au intrat în vigoare vineri, plăţile legate de aceste transporturi nu vor fi interzise.

"În vederea evitării oricăror potenţiale consecinţe negative pentru securitatea alimentară şi energetică din întreaga lume, UE a decis să extindă derogarea de la interdicţie pentru a se angaja în tranzacţii cu anumite entităţi deţinute de stat în ceea ce priveşte tranzacţiile pentru produse agricole şi transportul de petrol către ţări terţe", a precizat UE într-un comunicat.

Surse din casele de comerţ au declarat că restricţiile UE ar fi dus la cumpărarea de petrol de către China şi India prin intermediul unor comercianţi privaţi mai mici, iar comerţul cu petrol rusesc ar fi migrat în zone gri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici