Erdogan vrea să rezolve problemele războiului. Turcia vrea să contribuie la deminarea porturilor Ucrainei

Turcia a anunţat, vineri seară, că este pregătită să contribuie la operaţiunile militare pentru deminarea zonelor din largul porturilor ucrainene, în contextul acordurilor de facilitare a exporturilor de cereale, iar Rusia a dat asigurări că nu va încerca să profite de situaţie la nivel militar.

1376 afișări
Imaginea articolului Erdogan vrea să rezolve problemele războiului. Turcia vrea să contribuie la deminarea porturilor Ucrainei

Erdogan, implicat puternic în război. Turcia vrea să contribuie la deminarea porturilor Ucrainei

"În caz de necesitate, în acordurile semnate astăzi este prevăzut că deminarea poate fi efectuată de un stat terţ. Turcia este pregătită să îşi ofere ajutorul", a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Turciei, citat de postul NTV.

În acest context, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat că Moscova nu va încerca să profite de situaţie pentru accelerarea operaţiunilor militare navale. "Nu vom profita de faptul că porturile vor fi deminate şi deschise. Ne-am asumat acaest angajament", a declarat Serghei Şoigu, potrivit cotidianului Le Monde, subliniind că "în câteva zile" vor fi îndeplinite condiţiile pentru aplicarea acordurilor de facilitare a exporturilor de cereale.

În schimb, Ucraina a transmis că nu are încredere în angajamentele Rusiei, dar are încredere în medierea exercitată de Naţiunile Unite. "Noi avem încredere în ONU în calitatea de forţă motrice a acestui acord, atât la nivel instituţional, cât şi în secretarul general ONU, care s-a implicat cu reputaţia sa pentru a face acest acord să funcţioneze şi pentru a face astfel încât Rusia să nu îl anuleze, aşa cum a făcut cu alte acorduri. Ucraina nu are încredere în Rusia, nu cred că are cineva motive să aibă încredere în Rusia", a declarat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au semnat vineri, prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, acorduri care permit reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turcia,
ucraina,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici