Cum se naşte alianţa care vrea să-l înlăture de la putere pe Benjamin Netanyahu

  • Liderul unui mic partid din Israel doreşte o alianţă pentru un nou guvern.
  • Instalarea unui nou guvern ar pune capăt unei guvernări de 12 ani a lui Netanyahu.
  • Premierul Israelului a declarat că propunerea acestui guvern este un pericol pentru stat.
159 afișări
Imaginea articolului Cum se naşte alianţa care vrea să-l înlăture de la putere pe Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a reacţionat duminică la anunţul unui mic partid. Acest partid a declarat că vor încerca să formeze un guvern unitar cu oponenţii săi, iar prin acest pas doresc să facă un salt important către încheierea guvernării actuale ce ţine de 12 ani.

Într-o declaraţie televizată, Netanyahu a cerut politicienilor naţionalişti care s-au alăturat discuţiilor de coaliţie să nu cadă la învoială pentru ceea ce el a numit „guvern de stânga”.

BENJAMIN NETANYAHU prim-ministru israelian:

”Fac apel la membrii care au fost aleşi cu voturile de dreapta. Îi chem pe cei care au conştiinţă şi care au o cale, continuaţi pe această cale. Nu stabiliţi un guvern de stânga. Un guvern ca acesta este un pericol pentru securitatea Israelului şi este, de asemenea, un pericol pentru viitorul statului”.

Naftali Bennett, liderul partidului israelian Yamina, invită toate partidele pentru crearea unui nou guvern.

Naftali Bennett, liderul Yamina:

”Un astfel de guvern va reuşi numai dacă lucrăm împreună ca grup. Nu eu, ci noi. Vom readuce „noi” care a fost arma secretă a Israelului din ziua înfiinţării sale”.

Liderul partidului Yamina, Naftali Bennett, a declarat că a decis să îşi unească forţele cu liderul opoziţiei ţării, Yair Lapid. Un nou guvern unitar ar pune capăt ciclului de blocaj care a aruncat ţara în patru alegeri neconcludente în ultimii doi ani şi ar încheia mandatul record al Netanyahu.

Decizia lui Bennett, anunţată într-un mesaj televizat, i-ar putea permite liderului opoziţiei, Yair Lapid, să coaguleze o alianţă în care să adune laolaltă partide de dreapta, de stânga şi de centru, administrându-i astfel lui Netanyahu prima înfrângere electorală după anul 1999.

Yair Lapid, şeful partidului centrist Yesh Atid, care a fost pe locul doi după partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu la alegerile neconcludente din luna martie, a primit din partea preşedintelui Reuven Rivlin termen până miercuri să anunţe un nou guvern.

''Vom avea fie a cincea rundă de alegeri (anticipate), fie un guvern de uniune'', a mai spus Bennett în mesajul transmis duminică.

Şansele lui Lapid de a forma guvernul depind în mare măsură de Bennett, mandatele deţinute în legislativ (Knesset) de formaţiunea acestuia fiind suficiente pentru a înclina balanţa în favoarea unei coaliţii. Conform unui posibil acord, Bennett şi Lapid ar putea ocupa succesiv postul de premier.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici