Senatorul american John McCain: Vladimir Putin este un pericol mai mare pentru securitatea mondială decât Stat Islamic

Senatorul american John McCain a declarat, luni, că preşedintele rus Vladimir Putin reprezintă cea mai mare ameninţare pentru securitatea internaţională, mai importantă chiar şi decât organizaţia teroristă Stat Islamic, relatează site-ul The Guardian.

11490 afișări
Imaginea articolului Senatorul american John McCain: Vladimir Putin este un pericol mai mare pentru securitatea mondială decât Stat Islamic

Senatorul american John McCain: Vladimir Putin este un pericol mai mare pentru securitatea mondială decât Stat Islamic (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Senatorul republican în vârstă de 80 de ani este de părere că presupusa implicare a Rusiei în campania electorală prezidenţială din SUA a reprezentat un pericol pentru democraţie.

"Cred că Putin este prima şi cea mai importantă ameninţare, mai mult decât Stat Islamic. ISIS poate să facă lucruri groaznice... dar ruşii au încercat să distrugă fundamentul democraţiei, şi anume să schimbe deznodământul alegerilor americane. Nu am văzut nicio dovadă că au reuşit să obţină acest lucru, dar au încercat şi încă o fac. Recent, au încercat să influenţeze rezultatul alegerilor din Franţa", a declarat McCain, într-un interviu pentru postul de televiziune Australian Broadcasting Corporation.

John McCain, preşedinte al comitetului senatorial pentru Serviciile Armate, consideră că implicarea lui Vladimir Putin în conflictul din estul Ucrainei este o altă dovadă că liderul de la Moscova este un pericol pentru statele suverane.

"Am observat cum Vladimir Putin, care a dezmembrat Ucraina, o naţiune suverană, pune acum presiune pe statele baltice. Din punctul meu de vedere, ruşii sunt de departe cea mai mare provocare pe care o întâmpinăm", a spus McCain.

John McCain a subliniat că Statele Unite ar trebui să răspundă cu sancţiuni împotriva Rusiei, apreciind că Administraţia americană "nu a făcut nimic" de la alegerile din luna noiembrie pentru a răspunde la tentativele de interferenţă.

Întrebat despre îngrijorările statelor aliate privind securitatea internaţională cu Donald Trump ca preşedinte al SUA, McCain a recunoscut că este "agitat din când în când", dar a lăudat echipa de securitate naţională a preşedintelui.

"Cred că în majoritatea timpului preşedintele acceptă sfatul şi consilierea din partea lor. Pot să vă spun că face asta tot timpul? Nu. Dacă mă deranjează? Da. Cred că dacă ne uităm la ce se întâmplă, nu la ce se spune, atunci mă bucur să îl compar pe Donald Trump cu Barack Obama - inclusiv recent, când au fost folosite arme chimice în Siria şi am văzut copii morţi - cel puţin am văzut atacuri cu rachete de croazieră ca represalii din partea noastră", a declarat McCain.

John McCain a avertizat că situaţia din Coreea de Nord are potenţialul să devină "o criză serioasă precum criza rachetelor cubaneze, dar nu vom face tot posibilul pentru a limita comportament nord-coreean".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici