Statutul de aliat non-NATO pentru Republica Moldova, eliminat din proiectul Congresului SUA

Statutul de aliat non-NATO pentru R.Moldova a fost eliminat in extremis din versiunea adoptată de cele două camere ale Congresului SUA, astfel că, foarte probabil, textul va fi adoptat în această formă.

2724 afișări
Imaginea articolului Statutul de aliat non-NATO pentru Republica Moldova, eliminat din proiectul Congresului SUA

Senatul SUA: Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, aliaţi non-NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Congresul Statelor Unite se pregăteşte să adopte vineri un proiect de rezoluţie care prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei şi livrări de armament spre Ucraina.

Proiectul a fost adoptat în unanimitate, joi, de Camera Reprezentanţilor şi de Senat; conform procedurilor de lucru, versiunea finală va trebui să treacă din nou prin Senat.

Însă, potrivit AFP, textul a fost modificat in extremis şi nu mai menţionează acordarea statutului de aliat non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Amendamentul probabil are rolul de a garanta adoptarea textului.

Proiectul legislativ a fost elaborat de senatorii Robert Menendez (democrat) şi Bob Corker (republican). Legea i-ar cere preşedintelui Barack Obama să impună sancţiuni împotriva companiilor ruse din domeniul industriei militare care transferă echipamente militare în Siria, Ucraina, Georgia sau R.Moldova, alimentând instabilitatea din aceste ţări.

Anterior, Senatul american a aprobat proiectul "Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014" prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia obţin statutul de aliat al Statelor Unite fără să fie membri NATO, potrivit site-ului Biroului pentru Buget al Congresului (CBO).

"Ukraine Freedom Support Act S.2828 tocmai a fost adoptat cu unanimitate de Senat", a anunţat Damon M. Wilson, un consilier pentru politică externă şi vicepreşedintele Consiliului Atlantic al Statelor Unite, un think tank cu activitate în domeniul politicilor publice cu sediul în Washington. El adaugă că, pentru a deveni lege, proiectul este necesar să fie adoptat şi de către Camera Reprezentanţilor.

Proiectul legislativ a fost elaborat de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului Robert Menendez (democrat) şi Bob Corker (republican).

"Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014" prevede sancţiuni extinse în domeniile energetic, militar şi financiar contra Rusiei şi aliaţilor acesteia, acordarea statutului special de aliaţi non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei şi acordarea unei asistenţe armatei ucrainene şi refugiaţilor.

Potrivit site-ului Biroului pentru Buget al Congresului (CBO), textul autorizează acordarea în perioada 2015-2017 a unei asistenţe în valoare totală de 560 de milioane de dolari (aproape 451 de milioane de euro) Ucrainei şi regiunii. În plus, Statele Unite conferă Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei statutul de "aliat major non-NATO", situaţie care ar urma să faciliteze transferul de armament american acestor ţări. RIA Novosti scria că acest statut ar permite chiar transferul de muniţie cu uraniu sărăcit.

În prezent, 15 ţări beneficiază de statutul de "aliaţi non-NATO" ai Statelor Unite: Afganistan, Argentina, Australia, Bahrain, Coreea de Sud, Egipt, Filipine, Israel, Japonia, Iordania, Kuwait, Maroc, Noua Zeelandă, Pakistan şi Thailanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici