Seulul prezintă condoleanţe poporului Coreei de Nord

Guvernul din Coreea de Sud a prezentat marţi "condoleanţe poporului Coreei de Nord", după decesul lui Kim Jong-il, adăugând că nu va trimite nici un reprezentant oficial la funeraliile fostului lider comunist la 28 decembrie.

321 afișări
Imaginea articolului Seulul prezintă condoleanţe poporului Coreei de Nord

Seulul prezintă condoleanţe poporului Coreei de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul prezintă condoleanţe poporului Coreei de Nord", a declarat ministrul sud-coreean al Reunificării, Yu Woo-Ik.

"Nu trimitem nici o delegaţie guvernamentală, dar familiile fostului preşedinte Kim Dae-Jung şi fostului preşedinte al grupului Hyundai Chung Mong-Hun vor fi autorizate să meargă în Nord" pentru funeralii, a precizat el.

Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist.

Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale.

Cele două Corei sunt din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953).

Relaţiile deja precare dintre cele două Corei s-au deteriorat în martie 2010, când Seulul a acuzat Phenianul că a atacat cu torpile o corvetă militară, omorând 46 de marinari.

Phenianul a dezminţit întotdeauna că s-a aflat la originea acestui atac. Dar artileria nord-coreeană bombarda câteva luni mai târziu, în noiembrie, o insulă sud-coreeană din apropierea frontierei lor maritime comune, provocând moartea a patru persoane, între care doi civili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici