Sky News: Românii merg la muncă în străinătate din cauza salariilor mici - VIDEO

Românii aleg să meargă la muncă în străinătate din cauza salariilor mici, nu a şomajului, comentează postul britanic Sky New în primul dintr-o serie de materiale difuzate în contextul eliminării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii.

1565 afișări
Imaginea articolului Sky News: Românii merg la muncă în străinătate din cauza salariilor mici - VIDEO

Sky News: Românii merg la muncă în străinătate din cauza salariilor mici (Imagine: Shutterstock)

"Când ne-am deplasat la Bucureşti, am gândit că problema ar fi şomajul, că principala atracţie o reprezintă perspectiva diversificării oportunităţilor profesionale sau accesul la sistemul britanic de indemnizaţii sociale. Dar exodul nu este generat de lipsa locurilor de muncă în România - rata şomajului este mai mică decât în Marea Britanie. Problema este nivelul salariilor, care sunt de cel puţin patru ori mai mici decât pentru locurile de muncă echivalente din Marea Britanie", explică Sky News.

Deşi în Marea Britanie există preocupări privind efectele venirii a mii de imigranţi necalificaţi, Guvernul României are o altă preocupare - plecarea oamenilor talentaţi.

"Din păcate, tinerii români calificaţi sunt cei care se mută în aceste ţări pentru că vor să aibă locuri de muncă plătite mai bine, nu pentru că vor să profite de indemnizaţii sociale", a declarat pentru Sky News Mariana Câmpeanu, ministrul român al Muncii.

"Avem mulţi oameni care studiază la universităţi din Europa şi de obicei găsesc acolo locuri de muncă mai bine plătite. Sperăm că economia României se va îmbunătăţi astfel încât să le putem oferi salarii mai bune celor care vor să revină", a explicat Câmpeanu.

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România reprezintă 8% din migraţia la nivelul blocului comunitar, fiind pe locul al doilea după Polonia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici