„Solicitările punctuale” ale lui Florin Morariu, „eroul” cu făcăleţ de la Londra: A cerut casă socială şi job de la Ambasada României

Florin Morariu, cunoscut şi ca„eroul” cu făcăleţ de la Londra, un brutar ieşean care lucrează la Londra devenit celebru în presa străină şi în cea naţională pentru faptul că ar fi lovit pe unul dintre teroriştii de pe London Bridge cu un coş de pâine, dar şi pentru că a adăpostit în brutărie mai multe persoane care fugeau din calea atacatorilor, a avut marţi o întâlnire cu oficialii de la Ambasada României la Londra.

10482 afișări
Imaginea articolului „Solicitările punctuale” ale lui Florin Morariu, „eroul” cu făcăleţ de la Londra: A cerut casă socială şi job de la Ambasada României

El a avut „un set de solicitări punctuale”, dincolo de îngrijorările cu privire la siguranţa sa, conform Ambasadei României: o locuinţă socială, un nou loc de muncă la Londra. Morariu a explicat că nu a fost ameninţat nici direct, nici voalat, până acum, conform ambasadei. El a fost condus la o secţie de poliţie londoneză, unde a depus o declaraţie de martor în ce priveşte atacul terorist de sâmbătă noaptea.

Florin Morariu a confirmat pentru Gândul că a solicitat la ambasada României de la Londra o locuinţă şi un job nou la Londra. „Cred că este normal, deoarece nu mă simt în siguranţă”, a explicat el.

Ambasada României la Londra arată că o delegaţie din care a lipsit ambasadorul Dan Mihalache s-a întâlnit marţi cu ieşeanul Florin Morariu, pentru a discuta cu acesta despre ce măsuri de protecţie pot fi luate după ce acesta şi-a exprimat îngrijorarea, în presă, că ar putea fi victima unor atacuri. La întâlnirea de la ambasadă au participat adjunctul ambasadorului Mihalache, Cosmin Onisii, şeful secţiei consulare a ambasadei, Valentin Muntean, precum şi ataşatul de Interne, chestorul de poliţie Ioan Dascălu.

Conform Ambasadei, brutarul român care a fost caracterizat drept „erou” de presa internaţională, dar şi de cea de acasă, a arătat că „până în prezent, nu a primit niciun fel de ameninţare directă sau voalată”. În schimb, a avut „un set de solicitări punctuale: punerea la dispoziţie a unei locuinţe sociale şi a unui nou loc de muncă la Londra, de către ambasada României.

Oficialii ambasadei i-au explicat românului „limitările de natură legală ale competenţei ambasadei pe teritoriul britanic” şi i-au arătat că singura în măsură să îi ofere protecţie în Marea Britanie este poliţia britanică.

Chiar în timpul întâlnirii, oficialii români l-au pus în legătură pe Morariu cu Poliţia Metropolitană londoneză. O echipă a poliţiei a venit la ambasada României şi a avut o discuţie cu Morariu, care a fost de acord să depună o declaraţie de martor ocular la atacurile teroriste din 3 iunie, fiind transportat la o secţie de poliţie unde a făcut acest lucru, asistat de un interpret autorizat de limba română. Apoi poliţia l-a condus acasă pe Florin Morariu, conform Ambasadei României la Londra.

Ambasada mai arată că după întâlnirea cu Florin Morariu, s-a adresat în scris ministerului Afacerilor Externe de la Londra, pentru a cere sprijin în îndeplinirea dorinţelor ieşeanului.

Florin Morariu, un român de 32 de ani care munceşte într-o brutărie din Londra, chiar în zona London Bridge, în care a avut loc atacul terorist de sâmbătă seara din capitala britanică, a reuşit să surprindă într-o filmare făcută cu telefonul mobil momentele de coşmar de pe străzi. În filmare, românul le povesteşte colegilor de serviciu cum l-a lovit pe unul dintre terorişti după ce acesta reuşise să înjunghie o persoană. El şi un alt coleg au în mână nişte beţe, iar românul îi cere altuia să îi aducă „un făcăleţ” din bucătărie, ca să se poată apăra în caz că apar din nou atacatorii. La finalul filmării se văd şi două victime înjunghiate, care primesc ajutor din partea autorităţilor. Prietenii lui Florin din România povestesc că acesta este un om „cu un caracter de aur” şi sunt mândri de el.

Citeşte mai multe pe Gândul

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici