Şomajul din zona euro a atins un nou nivel record

Rata şomajului din zona euro a atins în martie un nou nivel record, de 12,1%, faţă de 12% în februarie, evoluţie care pune presiune suplimentară pe Banca Centrală Europeană (BCE) să adopte noi măsuri de sprijinire a economiei.

330 afișări
Imaginea articolului Şomajul din zona euro a atins un nou nivel record

Şomajul din zona euro a atins un nou nivel record (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La nivelul UE, şomajul a rămas constant în martie, la nivelul record de 10,9% atins în februarie, potrivit Bloomberg.

Creşterea puternică a numărului de pesoane care nu găsesc loc de muncă nu poate fi ignorată, deoarece este cea mai amplă fragmentare care are loc în Europa. Este chiar mai grav în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, a declarat săptămâna trecută vicepreşedintele BCE Vitor Constancio.

În zona euro, numărul şomerilor a atins în martie 19,1 milioane de persoane, în timp ce în UE totalul se situează la 26,52 milioane de persoane, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, biroul de statistică al UE.

Cele mai scăzute rate de şomaj sunt înregistrate în Austria, cu 4,7%, şi Germania, cu 5,4%, iar maximul în Grecia, cu 27,2% (date din ianuarie).

Şomajul în rândul tinerilor se situa în martie la 24% în zona euro şi uşor sub acest nivel pe ansamblul celor 27 de state ale Uniunii Europene.

Analişti consultaţi de Bloomberg anticipează că BCE va reduce joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric de 0,5%.

La 19 aprilie, Jens Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că banca va tăia dobânda doar dacă datele economice se înrăutăţesc. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat în aceeaşi zi că situaţia economică a zonei euro nu s-a îmbunătăţit de la reuniunea consiliului de politică monetară desfăşurată la începutul lunii aprilie.

Economia zonei euro s-a contractat în ultimele cinci trimestre, iar analiştii estimează o scădere de 0,1% pentru primele trei luni ale acestui an, urâmnd ca în continuare PIB să revină pe creştere.

Comisia Europeană estimează o contracţie de 0,3% pentru acest an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici