SONDAJ: Majoritatea francezilor cred că Germania vrea să fie puterea dominantă în Europa

Majoritatea francezilor apreciază că Germania vrea să devină puterea dominantă în Europa, conform unui sondaj publicat miercuri de televiziunea germană ARD.

192 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Majoritatea francezilor cred că Germania vrea să fie puterea dominantă în Europa

SONDAJ: Majoritatea francezilor cred că Germania vrea să fie puterea dominantă în Europa (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Dintre persoanele chestionate, 26 la sută sunt "complet" de acord că Germania vrea să devină puterea dominantă în Europa iar 35 la sută "oarecum" de această părere. Doar 31 la sută apreciază că Germania nu are ambiţia de a domina.

În ceea ce priveşte motivaţiile germanilor de a salva moneda euro, francezii sunt împărţiţi: 41 la sută apreciază că Germania se foloseşte de criza euro pentru a-şi consolida economia pe spatele celorlalte state UE. Alţi 42 la sută apreciază că Germania susţine statele aflate în criză în zona euro pentru a salva UE.

În pofida scepticismului francezilor cu privire la motivaţiile germanilor în criza euro, cancelarul Angela Merkel este populară.

Dintre participanţii la sondaj, 60 la sută au o părere bună despre Merkel (7 la sută au o părere foarte bună iar 53 la sută o părere bună), în timp ce doar 36 la sută au o părere bună despre preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Această anchetă a fost realizată între 21 şi 22 februarie de institutele de cercetare german Infratest Dimap şi francez TNS Sofres pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de francezi în vârstă de peste 18 ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici