Statele Unite cer Rusiei să reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor

Statele Unite îndeamnă Rusia să reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor, în contextul în care Moscova a sistat luni livrările de gaze.

550 afișări
Imaginea articolului Statele Unite cer Rusiei să reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor

Statele Unite cer Rusiei să reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uniunea Europeană a prezentat un compromis echitabil şi rezonabil. (...) Cerem Rusiei să reiniţieze negocierile", a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

"Comisia Europeană colaborează cu ambele părţi în vederea găsirii unui compromis comercial competitiv, care ar soluţiona problemele legate de plăţi şi preţul de piaţă" pentru gazul rus livrat Ucrainei, a adăugat Psaki.

Rusia a sistat luni livrările de gaze către Ucraina, după eşecul negocierilor şi din cauza restanţelor acumulate de Kiev - 4,5 miliarde de dolari.

Kievul protestează faţă de creşterea preţului decisă de Moscova, de la 268 de dolari la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, un preţ echivalent cu cel pentru Europa, după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi preluarea puterii de către lideri prooccidentali la sfârşitul lui februarie. În "ultima sa ofertă", Rusia a propus un preţ de 385 de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici