Statele Unite refuză să includă Coreea de Nord în rândul statelor nucleare

Statele Unite au refuzat din nou, miercuri, să includă Coreea de Nord în rândul puterilor nucleare, în contextul în care Phenianul cere ca acest statut să îi fie recunoscut înainte de a discuta despre dezarmare.

36 afișări
Imaginea articolului Statele Unite refuză să includă Coreea de Nord în rândul statelor nucleare

Statele Unite refuză să includă Coreea de Nord în rândul statelor nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom accepta Coreea de Nord ca o ţară dotată cu arma nucleară. Drumul pe care ea îl urmează este un impas", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

Washingtonul solicită cu regularitate întoarcerea Coreei de Nord la masa negocierilor purtate de cele şase state (cele două Corei, Statele Unite, China, Japonia şi Rusia) privind programul nuclear nord-coreean, negocieri pe care le-a părăsit în urmă cu un an.

Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a declarat că va accepta să nu producă "mai multe (arme nucleare) decât este necesar", dacă Phenianul este integrat eforturilor de dezarmare în calitate de stat nuclear.

Regimul a renunţat în 2003 la Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), care recunoaşte, printre semnatarii săi, pe de o parte statele nucleare care se angajează să se dezarmeze şi pe de altă parte statele non-nucleare care acceptă să nu încerce să obţină bomba atomică, în schimbul autorizării unor programe nucleare civile.

Doctrina americană revizuită de folosire a armei atomice prevede ca Statele Unite să nu utilizeze niciodată arma atomică împotriva unui adversar care nu o deţine şi care respectă regulile TNP.

Iranul, semnatar al TNP, dar acuzat că dezvoltă arma atomică, şi Coreea de Nord, care a efectuat două teste nucleare, reprezintă excepţii, potrivit Washingtonului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici