Statele Unite şi Coreea de Sud anunţă noi manevre militare comune

Armatele americană şi sud-coreeană vor efectua noi manevre militare comune, în contextul unor tensiuni puternice în regiune, după bombardarea "deliberată şi ilegală" a unei insule sud-coreene de către Nord, au anunţat miercuri, la Seul, şefii de Stat Major american şi sud-coreean.

23 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi Coreea de Sud anunţă noi manevre militare comune

Statele Unite şi Coreea de Sud anunţă noi manevre militare comune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bombardamentul nord-coreean de luna trecută asupra Insulei Yeonpyeong, în care au fost ucise patru persoane, iar alte 18 au fost rănite, a fost "un atac deliberat şi ilegal", nu respectă Carta ONU şi armistiţiul care a pus capăt Răzbiului din Coreea (1950-1953), au apreciat şefii de Stat Major.

Miercuri, la Seul, au avut loc discuţii între amiralul Michael Mullen şi Statul Major sud-coreean asupra răspunsurilor către nord-coreeni.

Amiralul Mullen efectuează o vizită de două zile la Seul, pentru a reafirma susţinerea Statelor Unite faţă de Coreea de Sud, după bombardamentul de la 23 noiembrie.

Mullen a apreciat că regimul de la Beijing trebuie să ceară Phenianului să dea dovadă de reţinere. "China are o influenţă unică (asupra Coreei de Nord), iar din această cauză are o responsabilitate unică", a declarat amiralul, într-o conferinţă de presă.

Discuţiile de miercuri au avut loc în contextul în care Phenianul pare că a efectuat noi exerciţii militare. Potrivit armatei sud-coreene, miercuri au fost auzite explozii dinspre teritoriul nord-coreean.

"S-au auzit cel puţin una sau două explozii, provenind de pe teritoriul nord-coreean. Noi credem că acolo se desfăşoară exerciţii militare", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major sud-coreean.

Statele Unite şi Coreea de Sud au efectuat, deja, de la 28 noiembrie şi până la 1 decembrie, cele mai importante manevre comune pe care cele două ţări le-au organizat vreodată, o demonstraţie de forţă vizând, potrivit Washingtonului, să "consolideze disuasiunea contra Coreei de Nord".

Cea mai importantă piesă a dispozitivului a fost portavionul nuclear George Washington.

Phenianul a apreciat că aceste manevre aeronavale în Marea Galbenă au reprezentat o "provocare şi o crimă", care aducea regiunea "pe marginea războiului".

Vizita-surpriză la Seul a amiralului Mullen a fost hotărâtă săptămâna trecută, când Peninsula Coreeană s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize de la Războiul din Coreea şi până în prezent, în urma bombardamentului de la sfârşitul lui noiembrie.

Statele Unite dispun de peste 28.000 de militari în Coreea de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici