Stoltenberg: Autorităţile trebuie să-şi continue eforturile de combatere a traficanţilor de imigranţi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, joi, asupra necesităţii ca autorităţile să nu abandoneze eforturile de combatere a traficanţilor de imigranţi, care continuă să transporte extracomunitari pe Mediterană, deşi numărul imigranţilor din Europa a scăzut semnificativ.

182 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg: Autorităţile trebuie să-şi continue eforturile de combatere a traficanţilor de imigranţi

Stoltenberg: Autorităţile trebuie să-şi continue eforturile de combatere a traficanţilor de imigranţi (Imagine Hepta / Mediafax Foto)

Aflat în vizită în capitala turcă Ankara, Stoltenberg, a declarat joi în cadrul conferinţei de presă la care a participat şi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, că autorităţile trebuie să continue să prevină deplasările ilegale pe Marea Mediterană, relatează Reuters.

El a avertizat că acest lucru este necesar în contextul în care numărul de imigranţi care traversează Marea Egee din Turcia pentru a ajunge în Europa a scăzut semnificativ pe fondul implementării acordului UE-Turcia semnat pe 18 martie, ceea ce i-ar putea determina pe traficanţii să găsească alte rute pentru a ajunge în Europa.

În schimb, în Italia, s-a înregistrat o creştere a numărului de imigranţi, deşi majoritatea ar proveni din Africa Subsahariană, şi nu din Orientul Mijlociu, precum cei care intră în Europa prin Grecia.

Organizaţia Internaţională pentru Migrare avertiza vinerea trecută că aproximativ 6.000 de imigranţi clandestini ajunseseră în Italia pe durata a patru zile, în cursul săptămânii trecute, o creştere de 173% faţă de numărul înregistrat în săptămâna anterioară, în timp ce în Grecia, procentul de sosiri de săptămâna trecută scăzuse cu 76%.

Oficialii libieni susţin că această creştere vine pe fondul acordului UE-Turcia, prin care orice imigrant care ajunge ilegal în Grecia va fi trimis înapoi în Turcia, ceea ce face ruta maritimă Grecia-Turcia riscantă, iar mulţi imigranţi se reorientează spre Italia.

Peste 500 de imigranţi ar fi murit pe 13 aprilie, când vasul pe care se aflau s-a răsturnat în Mediterană, într-o locaţie neidentificată, în timp ce încercau să ajungă din Libia în Italia, susţine Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, într-un comunicat publicat miercuri, ceea ce ar putea fi "una dintre cele mai mari tragedii în care au fost implicaţi imigranţi din ultimele 12 luni", potrivit DPA.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici