SUA au ridicat nivelul alertei de securitate înainte de publicarea raportului despre tortura CIA

Nivelul alertei de securitate a fost ridicat la instalaţii americane din întreaga lume înainte de publicarea unui raport parlamentar privind tehnicile de interogare utilizate CIA în lupta împotriva terorismului în urma atentatelor de la 11 septembrie, a anunţat Casa Albă.

858 afișări
Imaginea articolului SUA au ridicat nivelul alertei de securitate înainte de publicarea raportului despre tortura CIA

SUA au ridicat nivelul alertei de securitate înainte de publicarea raportului despre tortura CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasadele şi alte instalaţii adoptă măsuri de precauţie, în urma "unor indicii" cu privire la "un risc mai mare", a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei.

Un rezumat de 480 de pagini al raportului întocmit de Senatul american urmează să fie dat publicităţii marţi, relatează BBC News online.

Documentul urmează să ofere detalii despre campania Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) în lupta împotriva reţelei teroriste Al-Qaida, în urma atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Sunt aşteptate atât detalii despre metode controversate utilizate de agenţi operativi CIA într-un efort de a obţine informaţii de la "suspecţi foarte valoroşi", cât şi recunoaşterea faptului că aceste interogatorii în forţă nu au condus la rezultatele dorite.

Publicarea raportului a fost amânată din cauza unor disensiuni, la Washington, cu privire la ceea ce să se facă public.

Raportul integral, de aproximativ 6.000 de pagini, întocmit de către Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, rămâne clasificat.

Rezumatul de 480 de pagini este făcut public de către democraţii din Comisie.

Barack Obama a pus capăt programului CIA după ce s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie 2009, şi a recunoscut că metodele folosite pentru interogarea deţinuţilor din Al-Qaida sunt asimilabile torturii.

În timpul preşedinţiei lui George W. Bush, în cadrul operaţiunii CIA împotriva Al-Qaida - cunoscută intern sub numele de "Rendition, Detention and Interrogation" - aproximativ 100 de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în "închisori secrete" în afara teritoriului Statelor Unite, inclusiv în România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici