SUA: Camera Reprezentaţilor respinge limitarea supravegherii comunicaţiilor de către NSA

Camera Reprezentanţilor americană a respins, miercuri, un amendament care viza tăierea finanţării pentru programul de supraveghere al NSA ce are ca scop colectarea datelor telefonice a milioane de americani.

471 afișări
Imaginea articolului SUA: Camera Reprezentaţilor respinge limitarea supravegherii comunicaţiilor de către NSA

SUA: Camera Reprezentaţilor respinge limitarea supravegherii comunicaţiilor de către NSA

Acest amendament, depus după dezvăluirile lui Edward Snowden privind amploarea programelor de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), era susţinut de o coaliţie heteroclită de aleşi de la membri foarte conservatori ai mişcării Tea Party la democraţi de stânga. Acesta a fost respins cu 217 voturi împotrivă şi 205 pentru.

Fostul consultant Edward Snowden a dezvăluit în special la începutul lunii iunie că NSA colectează, în numele luptei antiteroriste, metadatele (numărul format, durata apelului) comunicaţiilor a milioane de americani cu autorizaţia unei instanţe secrete.

Textul respins miercuri a fost depus de un tânăr ales republican din Michigan (nord), Justin Amash. "Guvernul strânge date telefonice, fără ca nimeni să ştie, de la toţi americanii din Statele Unite", a declarat acesta în cursul dezbaterilor tensionate, cu puţin înainte de vot.

Obiectivul său, a argumentat el, era de a face astfel încât supravegherea să se aplice numai americanilor vizaţi de o anchetă specifică.

Democratul Jim Moran, care a votat în favoarea amendamentului Amash, a apreciat pe Twitter că acesta "nu este perfect, însă arată clar că NSA trebuie să fie reformată pentru a proteja intimitatea americanilor".

Acest amendament a fost inclus într-un vast proiect de lege asupra proiectului de buget al departamentului Apărării, aflat în prezent în dezbatere în Camera Reprezentanţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici