SUA, Marea Britanie şi Franţa recunosc Sudanul de Sud

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au recunoscut sâmbătă Sudanul de Sud, imediat după proclamarea oficială a independenţei noului stat.

640 afișări
Imaginea articolului SUA, Marea Britanie şi Franţa recunosc Sudanul de Sud

SUA, Marea Britanie şi Franţa recunosc Sudanul de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt mândru să declar că Statele Unite recunosc oficial republica Sudanului de Sud ca stat suveran şi independent, începând din această zi, de 9 iulie 2011", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Declararea independenţei Sudanului de Sud a avut loc după mai mult de 50 de ani de război între separatiştii din sudul ţării şi guvernele de la Khartoum, un conflict care a devastat regiunea şi s-a soldat cu milioane de morţi. Un acord de pace încheiat în 2005 a pus capăt celui mai îndelungat conflict din Africa şi a deschis calea pentru referendumul din ianuarie 2011 privind secesiunea sudului ţării.

"În momentul în care sudanezii din sud preiau dificila sarcină de a-şi clădi noua ţară, Statele Unite promit să le fie parteneri în căutarea securităţii, dezvoltării şi a unei guvernări care să poată răspunde aspiraţiilor lor şi respectării drepturilor omului", adaugă comunicatul semnat de preşedintele Barack Obama.

Mesaje similare au transmis şi Marea Britanie şi Franţa. "Marea Britanie este mândră (...) să fie printre primii care recunosc independenţa Sudanului de Sud. Primim Sudanul de Sud în comunitatea naţiunilor şi ne grăbim să creăm legături şi mai strânse în lunile şi anii care urmează", a afirmat premierul britanic, David Cameron, în timp ce preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a "salutat obţinerea independenţei Sudanului de Sud", felicitând autorităţile şi popoarele celor două ţări "pentru că au ştiut să depăşească paşnic această etapă istorică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici