SUA şi Japonia anunţă intensificarea cooperării tehnologice, pentru contracararea Chinei şi Rusiei

Statele Unite şi Japonia au decis lansarea unui acord economic la nivel înalt, care are rolul intensificării cooperării tehnologice şi contracarării perturbărilor generate de China şi de invazia militară rusă în Ucraina, informează agenţia Reuters.

1745 afișări
Imaginea articolului SUA şi Japonia anunţă intensificarea cooperării tehnologice, pentru contracararea Chinei şi Rusiei

SUA şi Japonia anunţă intensificarea cooperării tehnologice, pentru contracararea Chinei şi Rusiei

Oficiali de la Tokyo citaţi de presa niponă afirmă că reuniunea interministerială SUA-Japonia, care se derulează la Washington, va avea ca rezultat un acord pentru lansarea cercetărilor tehnologice în sensul dezvoltării unei noi generaţii de semiconductori, pentru a garanta aprovizionarea cu piese de acest fel.

La reuniune participă secretarul de Stat american, Antony Blinken, secretarul Comerţului, Gina Raimondo, ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, şi ministrul japonez al Comerţului, Koichi Hagiuda.

"În calităţile de prima, respectiv a treia economie din lume, este esenţial să colaborăm pentru a apăra ordinea economică bazată pe reguli, un cadru la care să poată participa toată lumea, să poată concura şi prospera", a afirmat Antony Blinken la reuniune. Secretarul de Stat american a observat că recentele evenimente mondiale, inclusiv pandemia şi războiul din Ucraina, au evidenţiat vulnerabilităţile reţelelor esenţiale de aprovizionare, în timp ce numeroase ţări se confruntă cu datorii mai mari din cauza practicilor de creditare nesustenabile şi netransparente.

"Practicile coercitive şi de ripostă ale Chinei forţează ţări să ia decizii care le compromit securitatea, proprietatea intelectuală şi independenţa economică", a subliniat Blinken.

Ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, a catalogat invazia rusă în Ucraina ca fiind o provocare gravă la adresa ordinii internaţionale. Oficialul nipon a făcut referire şi la China, deşi nu a menţionat direct această ţară, denunţând "tentativele de utilizare a influenţei economice în mod incorect şi opac, pentru atingerea intereselor strategice şi modificarea actualei ordini internaţionale".

"Pentru a aborda eficient aceste probleme, este esenţial să discutăm în mod unitar, nu individual politicile externe şi economice", a subliniat Hayashi.

Conform cotidianului Nikkei Shimbun, un centru pentru dezvoltarea semiconductorilor va fi construit în Japonia anul acesta. Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat joi o lege care prevede subvenţionarea industriei de semiconductori, în contextul intensificării competiţiei cu producătorii chinezi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici