SUA şi Marea Britanie avertizează opoziţia siriană să participe la conferinţa de la Geneva

Washingtonul şi Londra au avertizat opoziţia siriană că vor înceta să-i mai acorde susţinere, dacă nu va participa la conferinţa Geneva II prevăzută pentru 22 ianuarie, a anunţat un responsabil al Coaliţiei opoziţiei, citat marţi de presa britanică.

141 afișări
Imaginea articolului SUA şi Marea Britanie avertizează opoziţia siriană să participe la conferinţa de la Geneva

SUA şi Marea Britanie avertizează opoziţia siriană să participe la conferinţa de la Geneva (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite şi Marea Britanie ne-au spus: trebuie să mergeţi la Geneva", a declarat oficialul, sub acoperirea anonimatului, potrivit BBC şi The Guardian. "Ne-au spus foarte clar că nu vor mai continua să ne susţină aşa cum o fac acum şi că ne vom pierde credibilitatea în faţa comunităţii internaţionale dacă nu vom participa la conferinţă", a adăugat el.

Coaliţia opoziţiei siriene urmează să decidă vineri în legătură cu participarea la conferinţa de pace prevăzută la Montreux, în Elveţia.

Potrivit BBC, responsabilul menţionat a pus sub semnul întrebării "alternativele" Washingtonului şi Londrei. "Pe de o parte se află în faţa unui dictator sângeros, care a folosit armele chimice, iar pe de altă parte este vorba despre Al-Qaida, deci cu cine vor vorbi din partea noastră?", s-a întrebat responsabilul.

De asemenea, el a afirmat că Franţa nu face astfel de presiuni. "Franţa ne cere să mergem, dar spunându-ne: suntem alături de voi, indiferent ce decizie veţi lua. Aceeaşi poziţie au Arabia Saudită şi Turcia, celelalte ţări care fac parte din grupul celor 11 ţări prietene ale Siriei", a adăugat responsabilul.

Miniştrii de externe din grupul prietenilor Siriei (Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Egipt, Iordania, SUA, Turcia), reuniţi dumnică la Paris cu preşedintele Coaliţiei siriene, Ahmad Jarba, au cerut opoziţiei siriene să participe la negocierile din Elveţia.

Secretarul de stat american, John Kerry, s-a declarat "încrezător" în ceea ce priveşte participarea opoziţiei la conferinţa din Elveţia, subliniind că aceasta reprezintă "un test de credibilitate pentru toată lumea".

Statele Unite şi Rusia au făcut, luni, la Paris, apel la o "încetare limitată a focului" înaintea conferinţei de la Geneva, una dintre cerinţele Coaliţiei opoziţiei siriene pentru a participa la reuniunea din Elveţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici