SUA şi Mexic încheie renegocierea acordului NAFTA, în care mai este aşteptată şi Canada - presă

Statele Unite şi Mexic au ajuns la un acord în privinţa termenilor comerciali importanţi, pe măsură ce presiunile se îndreaptă spre finalizarea renegocierii privind Acordul de Liber Schimb Nord-american (North American Free Trade Agreement - NAFTA), la care este aşteptată şi Canada, relatează BBC.

507 afișări
Imaginea articolului SUA şi Mexic încheie renegocierea acordului NAFTA, în care mai este aşteptată şi Canada - presă

SUA şi Mexic încheie renegocierea acordului NAFTA, în care mai este aşteptată şi Canada - presă

Pentru ca acordul să fie finalizat, va necesita semnarea din partea Canadei, ţara terţă din tratat, care gestionează mai mult de 780 de miliarde de lire sterline în comerţul anual, relatează BBC.

Discuţiile au început acum un an, după ce Donald Trump a ameninţat că va părăsi acordul. El a cerut în repetate rânduri renegocierea variantei de acord din 1994, despre care spune că generează un declin al ocupării forţei de muncă din SUA, în special în industria auto.

Detalii despre acordul cu Mexicul vor fi anunţate într-o conferinţă de presă.

Presa din SUA raportează că cele două ţări au convenit că 75% dintr-un produs trebuie făcut în America de Nord pentru a beneficia de scutirea de taxe. Proporţia înseamnă o creştere de la 62,5% cât se stipula cadrul înţelegerii existente.

Canada, care nu a participat la negocieri în ultimele săptămâni, a menţionat că sistemul de soluţionare a litigiilor a fost „o prioritate”.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a scris pe Twitter că a vorbit cu premierul canadian Justin Trudeau despre avans şi speră că cele trei părţi vor putea încheia negocierile în această săptămână.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici