SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al acestei ţări va depăşi anumite limite

Administraţia Barack Obama a oferit asigurări Israelului, în secret, că SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al regimului islamist va depăşi anumite "linii roşii", Washingtonul încercând să blocheze o acţiune militară unilaterală a statului evreu.

550 afișări
Imaginea articolului SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al acestei ţări va depăşi anumite limite

SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al acestei ţări va depăşi anumite limite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ziarului citat, Israelul a fost deranjat de afirmaţiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care avertizase la începutul lunii decembrie că un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene ar atrage Orientul Mijlociu într-un conflict "regretabil", scrie The Daily Beast, citată de Ynetnews.

Ambasadorul israelian la Washington, Michael Oren, a prezentat o notă oficială de protest, iar, în replică, Administraţia Obama a dat asigurări că trecerea unor "linii roşii" în avansarea programului nuclear iranian ar atrage un atac militar american, astfel că Israelul nu trebuie să acţioneze unilateral.

Potrivit The Daily Beast, trei oficiali americani au confirmat că experţii Pentagonului încearcă să stabilească stadiul actual al programului nuclear iranian.

Matthew Kroenig, consilier special la Pentagon în perioada iulie 2010 - iulie 2011, afirmă că Statele Unite vor ataca Iranul dacă regimul islamist va expulza inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, dacă ar începe să purifice uraniu la nivelul de 90 la sută sau dacă ar instala centrifuge performante la uzina nucleară de la Qom.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici