SUA vor livra cu întârziere Irakului 36 de avioane de tip F-16, anunţă Pentagonul

Confruntările armate din Irak ar putea să întârzie livrarea celor 36 de avioane de vânătoare-bombardier de tip F-16 către armata irakiană, după evacuarea personalului unei baze aeriene importante, a anunţat luni Pentagonul.

475 afișări
Imaginea articolului SUA vor livra cu întârziere Irakului 36 de avioane de tip F-16, anunţă Pentagonul

SUA vor livra cu întârziere Irakului 36 de avioane de tip F-16, anunţă Pentagonul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite acţionează în vederea accelerării livrărilor de armament şi muniţie către Guvernul irakian, care încearcă să respingă asaltul insurgenţilor sunniţi, dar situaţia este atât de nesigură pe teren încât riscă să compromită avansarea eforturilor cu privire la avioanele de tip F-16, a declarat colonelul Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Firmele subcontractante private care lucrează pentru avioanele de tip F-16 la baza aeriană de la Balad, la aproximativ 90 de kilometri nord de Bagdad, au fost mutate recent către un loc mai sigur, la Bagdad.

"Nu mai lucrează la Balad. Vor exista consecinţe, dar este prea devreme să ştim care sunt", a adăugat Warren.

Irakul a primit deja de la Rusia o primă tranşă de avioane de luptă de tip Suhoi, iar Pentagonul a precizat luni că acest lucru nu afectează cu nimic programul de vânzare de armament american către Bagdad.

"Suntem întru totul conştienţi de nevoia vitală pe care Irakul o are cu privire la această tehnologie avansată. Acţionăm cât mai rapid posibil (...) în vederea onorării comenzilor", a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Statele Unite au livrat deja 400 de rachete de tip Hellfire din cele 500 achiziţionate de către Irak. Ultimele 100 de rachete urmează să sosească la Bagdad în câteva săptămâni, a precizat el.

Washingtonul speră să vândă şii 24 de elicoptere de tip Apache, dar Bagdadul nu a luat încă o decizie în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici