Sute de anchete privind presupuşi gardieni de lagăre naziste, redeschise de procurorii germani

Procurorii germani au redeschis sute de investigaţii privind presupuşi gardieni de lagăre naziste, potrivit unui reprezentant al Centrului Simon Wiesenthal, organizaţia din Los Angeles fondată de un supravieţuitor al lagărelor, relatează CNN.

333 afișări
Imaginea articolului Sute de anchete privind presupuşi gardieni de lagăre naziste, redeschise de procurorii germani

Sute de anchete privind presupuşi gardieni de lagăre naziste, redeschise de procurorii germani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deşi este târziu, iar cei care vor fi vizaţi sunt foarte bătrâni, este foarte important", a declarat rabinul Abraham Cooper. "Acest lucru semnalează că există o nouă generaţie de procurori care vor să arunce o privire nouă şi serioasă şi înseamnă că maşinăria birocratică germană acordă atenţie importanţei găsirii acestor criminali", a adăugat el.

Germania lansează acest demers datorită precedentului neobişnuit şi oportun constituit de condamnarea, în mai 2011, a lui John Demjanjuk, fost gardian la un lagăr al morţii, a explicat Cooper. Nu au existat dovezi directe care să arate o legătură a lui Demjanjuk cu crimele, dar procurorii au obţinut condamnarea pe baza acuzaţiilor de complicitate la crimă, demonstrând că acesta a lucrat la lagărul unde au fost ucişi prizonieri.

Chiar şi numai câteva condamnări ar fi importante, a apreciat rabinul. "Fiecare proces este o inoculare împotriva urii", a subliniat el, citându-l pe Simon Wiesenthal.

Cooper a precizat că Centrul Wiesenthal are un cercetător în Germania dedicat urmăririi foştilor nazişti, care comunică cu autorităţile germane. În plus, Efraim Zuroff, un responsabil al Centrului, conduce o campanie numită "Operaţiunea Ultima Şansă" pentru găsirea naziştilor care se ascund. Cu toate acestea, Centrul Wiesenthal nu lucrează cu autorităţile germane la noile investigaţii. "Cu siguranţă ne-ar plăcea să ajutăm", a conchis Cooper.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici