Talibanii interzic accesul femeilor la învăţământul universitar în Afganistan

Marţi, conducătorii talibani din Afganistan au interzis femeilor să mai frecventeze universităţile, cu efect imediat, în cadrul celui mai recent edict de reprimare a drepturilor şi libertăţilor femeilor.

337 afișări
Imaginea articolului Talibanii interzic accesul femeilor la învăţământul universitar în Afganistan

Talibanii interzic accesul femeilor la învăţământul universitar în Afganistan

În ciuda faptului că au promis o guvernare mai moderată, care să respecte drepturile femeilor şi ale minorităţilor, talibanii au pus în aplicare pe scară largă interpretarea lor strictă a legii islamice, sau Sharia.

Aceştia au interzis accesul fetelor la şcoala generală şi la liceu, au restricţionat accesul femeilor la majoritatea locurilor de muncă şi le-au ordonat să poarte îmbrăcăminte din cap până în picioare în public. De asemenea, femeilor le este interzis accesul în parcuri şi săli de sport, relatează AP.

Talibanii au fost înlăturaţi în 2001 de către o coaliţie condusă de SUA pentru că l-au adăpostit pe liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, şi au revenit la putere după plecarea haotică a Americii anul trecut.

Decizia a fost anunţată după o şedinţă de guvern. O scrisoare împărtăşită de purtătorul de cuvânt al Ministerului Învăţământului Superior, Ziaullah Hashmi, a spus universităţilor private şi publice să implementeze interdicţia cât mai curând posibil şi să informeze ministerul odată ce interdicţia este în vigoare.

Hashmi a postat scrisoarea pe Twitter şi a confirmat conţinutul acesteia într-un mesaj pentru The Associated Press, fără a oferi mai multe detalii.

Decizia va afecta cu siguranţă eforturile talibanilor de a obţine recunoaştere din partea potenţialilor donatori internaţionali, într-un moment în care ţara este împotmolită într-o criză umanitară din ce în ce mai gravă. Comunitatea internaţională i-a îndemnat pe liderii talibani să redeschidă şcolile şi să acorde femeilor dreptul la spaţiul public.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici