Tânăra ucraineană care se afla împreună cu Nemţov în noaptea crimei se ascunde împreună cu mama ei

Tânăra ucraineancă în vârstă de 23 ani Anna Duriţkaia, care a fost martora uciderii opozantului rus Boris Nemţov la Moscova, a plecat în Ucraina după trei zile de interogatorii în Rusia şi se ascunde împreună cu mama ei.

9578 afișări
Imaginea articolului Tânăra ucraineană care se afla împreună cu Nemţov în noaptea crimei se ascunde împreună cu mama ei

Anna Duriţkaia (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Actriţă şi model, Duriţkaia şi-a şters conturile de pe reţelele de socializare şi nu răspunde la telefon. La scurt timp după ce a ajuns la Kiev, pentru a o calma pe mama ei, cele două şi-au părăsit discret apartamentul, asediat de presă încă din noaptea de vineri spre sâmbătă, când a avut loc asasinatul, relatează Los Angeles Times, în ediţia electronică de joi.

Duriţkaia a declarat pentru postul de televiziune independent Dojd că a fost ţinută într-un virtual arest la domiciliu după asasinarea lui Nemţov, pe un pod din Moscova, în apropiere de Kremlin. Ea a făcut aluzie şi la teama ei că anchetatorii încearcă să clasifice uciderea carismaticului politician drept o "crimă comisă din pasiune".

Presa oficială rusă o descrie pe Duriţkaia drept o tânără îngrozită expusă consecinţelor periculoase ale unei legături amoroase cu un inamic al Rusiei, o versiune care se potriveşte cu teoriile anchetatorilor privind asasinarea lui Nemţov. În declaraţiile oficiale şi rapoartele prezentate de presa oficială, anchetatorii susţin că verifică o intrigă străină menită să destabilizeze Rusia sau un act de terorism al fundamentaliştilor islamici în numele cecenilor sau altor musulmani din Caucaz. Suspiciunea se îndreaptă şi înspre naţionaliştii ucraineni sau personalităţile ruse din opoziţie care ar fi încercat să creeze un martir pentru o cauză pe care Kremlinul o consideră fără speranţă.

În interviul acordat Dojd, Duriţkaia a apărut fără machiaj, cu părul necoafat, în contrast izbitor cu imaginea cu care erau obişnuiţi telespectatorii. Ea a povestit agitată că le-a spus anchetatorilor în mod repetat că nu a văzut ucigaşul, iar maşina cu care a fugit acesta a zărit-o doar pentru o clipă. Ea a vorbit prin intermediul Skype, permiţând canalului de televiziune să eludeze cenzura oficială.

Agenţii i-au spus tinerei că trebuie păzită pentru propria ei protecţie, intimidând-o că oricine a ordonat crima ar putea să vrea să o elimine şi pe ea. Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetul de anchetă, a declarat marţi că Duriţkaia a refuzat să intre în programul de protecţie a martorilor.

Duriţkaia provine dintr-o familie modestă. Ea s-a născut în 1991, anul în care Ucraina s-a separat de Uniunea Sovietică, în oraşul Bila Ţerkva, situat la distanţă de aproximativ o oră de Kiev. Mama ei lucrează în domeniul medical, iar tatăl în construcţii. Ea a lucrat la o bancă din Kiev înainte de a studia contabilitate şi management la Universitatea Naţională Economică din Kiev şi de a îmbrăţişa cariera de model şi actriţă.

Ea a început o relaţie cu Nemţov în urmă cu doi ani şi jumătate, a declarat mama ei, Inna Duriţkaia, pentru un post de televiziune ucrainean înainte de a se retrage din atenţia publică. Aceasta a declarat că iniţial s-a opus acestei relaţii, Nemţov fiind cu 32 de ani mai în vârstă decât ea, dar pe măsură ce s-a familiarizat cu el a început să aibă mai multă încredere. Inna Duritskaya şi-a exprimat totodată îngrijorarea că fiicei ei i se înscenează acuzaţii nefondate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici