The New York Times reclamă clemenţă pentru Edward Snowden: "A venit timpul ca SUA să-i permită să revină acasă"

Cotidianul The New York Times a îndemnat administraţia preşedintelui american Barack Obama să dea dovadă de clemenţă faţă de Edward Snowden, apreciind că dezvăluirile fostului consultant NSA cu privire la activităţile serviciilor de informaţii americane au fost benefice.

358 afișări
Imaginea articolului The New York Times reclamă clemenţă pentru Edward Snowden: "A venit timpul ca SUA să-i permită să revină acasă"

Edward Snowden (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Snowden, inculpat pentru spionaj de către justiţia federală americană şi refugiat vara trecută în Rusia, "poate că a comis o infracţiune", apreciază cotidianul în principalul său editorial, "însă a făcut un mare serviciu ţării sale".

"Luând în considerare valoarea enormă a informaţiilor pe care le-a dezvăluit şi abuzurile pe care le-a scos la iveală, Snowden merită ceva mai bun decât o viaţă în exil, în frică şi fugă", adaugă The New York Times.

"A venit timpul ca Statele Unite să-i ofere lui Snowden o formă de clemenţă care să-i permită să revină acasă", scrie cotidianul, care se pronunţă pentru "o pedeapsă mai uşoară" pentru fostul consultant NSA.

"Când cineva dezvăluie că oficiali ai statului au încălcat legea într-un mod obişnuit şi deliberat, această persoană nu trebuie să rişte pedeapsa cu închisoare pe viaţă din partea aceluiaşi stat", insistă The New York Times.

Casa Albă, contactată joi de către AFP pentru a obţine o reacţie, a trimis declaraţii anterioare ale lui Obama şi unor oficiali din cadrul Guvernului său, care refuză să ia în considerare o formă de clemenţă pentru Snowden şi îl îndeamnă pe fostul consultant NSA să revină în Statele Unite pentru a răspunde pentru faptele care îi sunt imputate.

La 24 decembrie 2013, într-un interviu acordat cotidianulului The Washington Post şi într-o intervenţie televizată, Snowden i-a îndemnat pe cetăţenii din întreaga lume să "pună capăt supravegherii în masă" şi a apreciat că misiunea sa este "încheiată".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici