Transferul controlului militar de la SUA către armata sud-coreeană, amânat pe termen nedeterminat

Statele Unite şi aliatul lor sud-coreean au decis joi să amâne sine die transferul comandamentului militar către Seul, în cazul unui război cu Phenianul, o funcţie pe care Washingtonul o asigură de peste o jumătate de secol.

413 afișări
Imaginea articolului Transferul controlului militar de la SUA către armata sud-coreeană, amânat pe termen nedeterminat

Transferul controlului militar de la SUA către armata sud-coreeană, amânat pe termen nedeterminat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Controlul operaţional" prevede că generalul american aflat la conducerea celor 28.500 de militari americani prezenţi în Coreea de Sud preia comandamentul asupra celor 640.000 de militari din armata sud-coreeană, în cazul unui confrict cu Coreea de Nord.

Conform unui calendar, tranferul de putere către Seul urma să aibă loc în decembrie 2015, însă conflictele cu Phenianul care au avut loc în mod repetat au determinat Coreea de Sud să solicite o amânare.

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel şi omologul său Han Min-Koo au semnat un memorandum în acest sens, în cursul unei întâlniri la Washington.

"Acest acord prevede amânarea transferului conducerii operaţiunilor militare, dar garantează că atunci când acest transfer va avea loc, forţele coreene vor fi dotate cu echipamente militare necesare pentru a răspunde ameninţării din partea Coreei de Nord", a declarat Hagel, într-o conferinţă de presă la Pentagon.

La rândul său, ministrul sud-coreean al Apărării a apreciat că situaţia de securitate în peninsulă este "mai instabilă ca niciodată".

"Coreea de Nord îşi continuă provocările, care includ noi teste nucleare, dezvoltarea unor noi rachete, infiltrări cu ajutorul avioanelor fără pilot şi focuri de armă", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici