Trezorierul Partidului Conservator britanic a demisionat după un caz stânjenitor pentru premierul Cameron

Trezorierul Partidului Conservator britanic a fost nevoit să demisioneze duminică, după difuzarea unei înregistrări video care îl prezenta în timp ce propunea unor presupuşi donatori un acces privilegiat la David Cameron prin intermediul finanţării, un caz stânjenitor pentru premier.

179 afișări
Imaginea articolului Trezorierul Partidului Conservator britanic a demisionat după un caz stânjenitor pentru premierul Cameron

Peter Cruddas (Imagine: Justin Williams / Rex Features)

În această înregistrare realizată cu o cameră ascunsă de jurnalişti care pretindeau că sunt potenţiali donatori, difuzată de Sunday Times, trezorierul Peter Cruddas le oferă posibilitatea de a se întâlni cu premierul în cursul unor cine private, în schimbul unor donaţii de 250.000 de lire sterline (299.000 de euro).

La scurt timp după difuzarea înregistrării, Peter Cruddas şi-a anunţat demisia, dând asigurări că declaraţiile sale nu erau decât "fanfaronade" şi că "nu se punea problema ca donatorii să poată influenţa politica sau să aibă în mod nejustificat acces la oameni politici".

David Cameron a condamnat ferm afirmaţiile făcute de Peter Cruddas în înregistrarea video şi a promis o anchetă în interiorul partidului.

"Ceea ce s-a întâmplat este total inacceptabil. Aceasta nu este maniera în care strângem bani pentru Partidul Conservator, acest lucru nu trebuia să se întâmple niciodată", a declarat premierul pentru BBC.

"Este mai mult decât stânjenitor", a reacţionat fostul ministru al Afacerilor Externe David Miliband, membru al opoziţiei laburiste. El a apreciat că acest caz încalcă limitele "care trebuie să existe între un partid şi Guvern", acuzându-i pe conservatori că "nu şi-au pierdut proastele obiceiuri".

Legislaţia britanică privind finanţarea partidelor politice nu limitează suma donaţiilor de la particulari, dar impune prezentarea lor publică pentru sume ce depăşesc 7.500 de lire sterline.

Pe site-ul său, Partidul Conservator prezintă o listă cu avantajele oferite donatorilor în funcţie de valoarea contribuţiei lor. Cei mai generoşi pot avea acces, în schimbul a 50.000 de lire pe an, la dineuri şi recepţii în compania lui David Cameron.

Dar Peter Cruddas a mers mai departe în înregistrare, afirmând că donaţii cuprinse între 200.000 şi 250.000 de lire pe an ar permite garantarea unui acces privat la premier. "Dacă sunteţi nemulţumiţi de ceva, vă ascultăm şi îi transmitem mesajul echipei premierului", subliniază el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici