Tsunamiul din Japonia: O cantitate fără precedent de materiale care au plutit în derivă a eşuat în Alaska

O cantitate "fără precedent" de materiale care pluteau în derivă după tsunamiul care a afectat Japonia în martie 2011 a eşuat pe coastele din Alaska, au anunţat marţi activişti ecologişti, care erau pe punctul de a lansa o operaţiune de curăţare.

2527 afișări
Imaginea articolului Tsunamiul din Japonia: O cantitate fără precedent de materiale care au plutit în derivă a eşuat în Alaska

Tsunamiul din Japonia: O cantitate fără precedent de materiale care au plutit în derivă a eşuat în Alaska (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroase obiecte plutitoare, precum bucăţi de polistiren sau geamanduri, au fost descoperite pe Insula Montague, la circa 190 de kilometri sud-est de Anchorage.

Obiecte venind din Asia eşuează de mai mulţi ani pe coastele din Alaska, dar cantitatea înregistrată recent este "fără precedent", a afirmat Patrick Chandler, un reprezentant al organizaţiei ecologice Center for Alaskan Coastal Studies.

"Nu am constatat niciodată până acum un asemenea număr", a adăugat el. "Înainte, găseam câteva zeci de geamanduri negre, utilizate în acvacultura japoneză (...). Acum găsim sute".

"Nu există altă cauză posibilă pentru această creştere decât tsunamiul", a precizat el.

O vastă operaţiune de curăţare, prevăzută să dureze 12 zile, urmează să înceapă joi.

Tsunamiul din Japonia ar fi adus în ocean între cinci şi 20 de tone de materiale, care de atunci plutesc în derivă spre est.

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade a provocat un val seismic gigantic în nord-estul Japoniei. Acesta a distrus totul în calea lui, declanşând o serie de avarii la centrala nucleară Fukushima Daiichi, care au provocat cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.

Aproximativ 20.000 de persoane au murit sau au fost date dispărute în urma catastrofei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici