Ucraina nu va permite Rusiei să aducă elicoptere în Transnistria

Reprezentantul preşedinţiei ucrainene a OSCE, Andrei Deşciţa, a declarat că Ucraina nu va permite Rusiei să aducă elicoptere în Transnistria, pentru survolarea teritoriului de către forţele ruse de menţinere a păcii, relatează publicaţia Nezavisimaia gazeta.

862 afișări
Imaginea articolului Ucraina nu va permite Rusiei să aducă elicoptere în Transnistria

Ucraina nu va permite Rusiei să aducă elicoptere în Transnistria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Andrei Deşciţa, reprezentantul special al preşedinţiei în exerciţiu a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a afirmat că Rusia poate ajuta regiunea transnistreană doar financiar, dar Ucraina interzice introducerea pe acest teritoriu a unor mărfuri, fără acordul Chişinăului, informează Nezavisimaia gazeta.

Biroul pentru Reintegrare din Republica Moldova susţine că încă nu au primit din partea ruşilor o astfel de solicitare, dar dacă se va întâmpla, autorităţile de la Chişinău nu vor permite o dotare tehnică suplimentară a forţelor ruse de menţinere a păcii.

O sursă apropiată liderului transnistrean a confirmat pentru Nezavisimaia gazeta că Moscova a discutat cu Tiraspolul despre aducerea unor elicoptere.

Fostul ministru de Externe al Transnistrei Vladimir Iastrebceak consideră că "Rusia are dreptul să aducă elicoptere în regiune, fără acordul Chişinăului şi Tiraspolului", iar interdicţia Ucrainei este doar o manevră diplomatică.

Anterior, ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că Moldova vrea să înlocuiască forţele ruse de menţinere a păcii cu o misiune civilă.

În prezent, în zona conflictului transnistrean se află aproximativ 400 de militari ruşi. În 1992, liderii Republicii Moldova şi Transnistriei au încheiat un acord, conform căruia a fost introdusă misiunea de menţinere a păcii, iar elicopterele fac parte din dotarea tehnică a acesteia, potrivit cotidianului rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici