UE propune noi norme în materie de azil pentru a soluţiona criza imigranţilor

Comisia Europeană a prezentat miercuri norme mai uniforme în materie de azil care ar trebui să se aplice în toate statele UE, în încercarea de a stăvili sosirea mai multor solicitanţi de azil, notează Reuters online.

1240 afișări
Imaginea articolului UE propune noi norme în materie de azil pentru a soluţiona criza imigranţilor

UE propune noi norme în materie de azil pentru a soluţiona criza imigranţilor (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Anul trecut, 1,3 milioane de oameni au sosit în Uniunea Europeană şi ignorând restricţiile legale, cei mai mulţi au încercat să traverseze Europa pentru a solicita drept de azil în Germania, fapt ce a determinat unele state să reintroducă controalele la frontiere şi să suspende sistemul Schengen.

"Modificările vor crea o procedură comună autentică de azil", a declarat comisarul UE pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos. "În acelaşi timp, am stabilit obligaţii şi drepturi clare pentru solicitanţii de azil pentru a preveni mişcările secundare şi utilizarea într-o manieră abuzivă a procedurilor."

Propunerea ar standardiza centrele de primire a refugiaţilor din întregul Bloc comunitar şi ar uniformiza nivelul de sprijin de stat pe care ar aceştia ar putea să-l obţină, ar stabili norme comune privind permisele de şedere, documentele de călătorie, accesul la locuri de muncă, şcoli, asistenţă socială şi medicală.

Propunerile, care urmează să fie revizuite de către guvernele statelor membre UE şi Parlamentul European, vin, după ce Bruxellesul a propus în luna mai un sistem obligatoriu de redistribuire a solicitanţilor de azil, idee ce a stârnit opoziţia vehemetă a statelor estice ale UE, care refuză să accepte refugiaţi.

Până în prezent au fost strămutate doar 3.056 de persoane în cadrul schemei, care ar fi trebuit să permită redistribuirea a 160.000 de persoane, a anunţat Comisia. Ungaria şi Slovacia au contestat sistemul în instanţele de judecată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici