UE transferă Ucrainei 2,5 miliarde de euro, în cadrul asistenţei macroeconomice

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi după-amiază transferul a 2,5 miliarde de euro Ucrainei, în cadrul asistenţei financiare pentru acoperirea nevoilor curente, în contextul războiului cu Rusia.

144 afișări
Imaginea articolului UE transferă Ucrainei 2,5 miliarde de euro, în cadrul asistenţei macroeconomice

Sursa foto: Profimedia

"Comisia Europeană transferă Ucrainei încă 2,5 miliarde de euro. Plănuim să oferim 18 miliarde în 2023, prin tranşe constante, pentru remedierea urgentă a problemelor şi relansare rapidă, care să conducă la o reconstrucţie de succes", a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter.

"Vom continua să susţinem Ucraina cât va fi necesar", a susţinut preşedintele Comisiei Europene.

Însă premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat vineri că se opune iniţiativei Comisiei Europene privind furnizarea de asistenţă financiară Ucrainei prin asumarea în comun a creditării de către statele Uniunii Europene. Comisia Europeană vrea să acorde Ucrainei asistenţă financiară de 18 miliarde de euro în 2023 pentru acoperirea necesităţilor energetice, a serviciilor medicale, plata salariilor şi a pensiilor. Refuzul Ungariei riscă să blocheze planul în Consiliul Uniunii Europene, unde este necesară unanimitate pentru aprobarea proiectelor de acest fel.

Viktor Orban a declarat că nu este de acord cu asumarea în comun de către statele Uniunii Europene a creditelor pentru finanţarea Ucrainei. Premierul Ungariei a cerut asumarea asistenţei financiare pentru Ucraina în mod "corect şi proporţional". Viktor Orban a sugerat, potrivit site-ului Portfolio.hu, ca Bruxellesul să stabilească suma totală a fondurilor pe care să le ofere Ucrainei, subliniind că Guvernul de la Budapesta va contribui anual cu 60-70 de miliarde de forinţi (147-172 de milioane de euro) prin acorduri bilaterale cu Kievul. "Aceste sume ar fi furnizate de Ungaria din bugetul naţional, în cadrul acordurilor bilaterale", a afirmat Viktor Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici