Un hacker român a furat date de pe zeci de mii de carduri ale unor coreeni

Un hacker român a reuşit să fure datele de pe cardurile a peste 95.000 de coreeni, pe care le-a vândut apoi unor hoţi care le-au folosit pentru a clona cardurile, provocând o pagubă de aproape jumătate de milion de euro, relatează cotidianul JoongAng, citând oficiali ai poliţiei coreene.

138 afișări
Imaginea articolului Un hacker român a furat date de pe zeci de mii de carduri ale unor coreeni

Un hacker român a furat date de pe zeci de mii de carduri ale unor coreeni (Imagine: Mediafax Foto)

Românul a reuşit să obţină datele de pe carduri după ce a instalat softuri de spionare în sistemele de plată cu cardul din 36 de mari magazine, restaurante şi benzinării din Coreea.

Datele colectate, provenind de la 95.266 de posesori de carduri, au fost apoi vândute de român unor traficanţi malaezieni, care la rândul lor au vândut o parte unui grup de patru persoane care au fost reţinute zilele trecute de poliţişti.

Cei patru, între care un bărbat al cărui prenume este Eom, au declarat că au cumpărat, pentru echivalentul în moneda coreeană a 269 de dolari americani, datele pentru 51 de carduri, folosindu-le pentru a clona instrumentele de plată.

Poliţia malaeziană a anunţat că românul, cel care a reuşit să fure datele titularilor de carduri, a fost arestat şi acuzat de furt abia după ce a traficanţii malaezieni au primit datele de la el şi le-au vândut apoi în toată lumea.

Poliţiştii spun că, până la momentul arestării celor patru, 943 de cărţi de credit dintre cele ale căror date au fost furate de român au fost clonate şi folosite pentru a încasa 677 milioane de won coreeni, echivalentul a circa jumătate de milion de euro, în 49 de ţări.

Paguba produsă va fi acoperită de băncile care au emis cardurile, care şi-i vor recupera de la companiile ale căror sisteme de plată au fost sparte de român pentru a obţine datele.

Poliţiştii le-au cerut companiilor de carduri să crească nivelul de securitate al tranzacţiilor pentru a preveni repetarea unor situaţii similare. În acelaşi timp, ei i-au informat despre scurgerea de informaţii pe cei ale căror date au fost furate şi le-au cerut să-şi facă noi carduri.

În Coreea există aproximativ 260.000 de terminale de plată cu cardul. Primul caz de spargere a unui astfel de sistem a avut loc în această ţară în 2007, mai scriu jurnaliştii de la cotidianul citat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici