Un oficial ucrainean susţine că Rusia a mobilizat 100.000 de militari la frontieră

Rusia a mobilizat aproximativ 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, a afirmat joi preşedintele consiliului naţional de securitate ucrainean, un număr superior celui de peste 20.000 de persoane evocat de Statele Unite.

12909 afișări
Imaginea articolului Un oficial ucrainean susţine că Rusia a mobilizat 100.000 de militari la frontieră

Un oficial ucrainean susţine că Rusia a mobilizat 100.000 de militari la frontieră (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Aproximativ 100.000 de militari sunt staţionaţi la frontiera ucraineană. Ei sunt pregătiţi să atace de mai multe săptămâni", a declarat Andrei Parubi, în cadrul unui interviu acordat de la Kiev Consiliului Atlantic, un cerc de reflecţie cu sediul la Washington.

"Trupele ruseşti nu sunt numai în Crimeea, ele sunt de-a lungul întregii frontiere. Ele sunt în nord, est, sud", a afirmat Parubi.

"În fiecare zi, în fiecare noapte ne aşteptăm la un atac enorm pe teritoriul Ucrainei continentale şi ne pregătim pentru aceasta", a adăugat şeful consiliului de securitate naţională.

Potrivit Pentagonului, peste 20.000 de militari ruşi cu echipamente necesare unei operaţiuni militare se află în prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Duminică, Rusia a dezminţit că ar fi mobilizat trupe.

Un oficial american din cadrul Apărării a părut sceptic în faţa cifrelor evocate de Parubi. "Mi se pare prea mult", a mărturisit el pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a afirmat miercuri că Moscova va continua să mobilizeze trupe la frontiera ucraineană.

"Realitatea este că vor continua să aducă întăriri", a afirmat Hagel, pe care omologul său rus, Serghei Şoigu, l-a asigurat săptămâna trecută că trupele ruseşti nu vor trece frontiera.

Potrivit oficialului ucrainean, operaţiunea rusă ce urmăreşte să preia controlul provinciei ucrainene Crimeea are numele de cod Primăvara Rusă. Trupele ruseşti, a căror prezenţă a fost dezminţită de Moscova, sunt constituite în special din "Speţnaz foarte bine echipate", forţele speciale ruse.

"Potrivit informaţiilor noastre, începe viitoarea etapă, cea a unei strategii politice care urmăreşte să submineze alegerile prezidenţiale din Ucraina" de la 25 mai, potrivit lui.

Întrebat în legătură cu un răspuns internaţional la acţiunile Moscovei, Andrei Parubi a declarat că susţine sancţiunile impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

El a făcut totuşi apel la "susţinerea unei prezenţe vizibile" a partenerilor Ucrainei.

"Le cerem partenerilor să organizeze exerciţii militare comune" pentru a "demonstra că parteneriatul şi cooperarea rămân", a explicat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici