Un ostatic irlandez în Algeria este liber şi "nevătămat", anunţă Dublinul

Unul dintre ostaticii reţinuţi la o instalaţie de exploatare a gazelor în sudul Algeriei, un bărbat în vârstă de 36 de ani care deţine un paşaport irlandez, originar din provincia britanică Irlanda de Nord, este liber şi "nevătămat", au anunţat joi autorităţile irlandeze.

177 afișări
Imaginea articolului Un ostatic irlandez în Algeria este liber şi "nevătămat", anunţă Dublinul

Un ostatic irlandez în Algeria este liber şi "nevătămat", anunţă Dublinul (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

"Cetăţeanul irlandez luat ostatic la instalaţia de exploatare a gazelor de la In Amenas şi-a contactat familia, el este teafăr şi nevătămat şi nu mai este ostatic", a anunţat într-un comunicat Ministerul irlandez al Afacerilor Externe şi Comerţului.

Un purtător de cuvânt al ministerului a precizat pentru AFP că fostul ostatic, Stephen McFaul, este originar din provincia britanică Irlanda de Nord. Nord-irlandezii pot deţine un paşaport irlandez şi unul britanic.

Potrivit familiei sale, care a lansat un apel pentru eliberarea sa, ostaticul asigura o misiune de inginerie şi supervizare la complex. El a lucrat mult timp în Africa.

Brian McFaul a declarat că fratele său Stephen a fost nevoit să poarte un colier de expolzibili la gât, cât timp a fost deţinut. El a reuşit să scape atunci când armata algeriană a deschis focul asupra convoiului care îl transporta, a povestit acesta.

Premierul irlandez Enda Kenny s-a declarat "extrem de uşurat" la aflarea veştii că Stephen McFaul este "teafăr". El a adus un "omagiu tuturor celor care au contribuit la eforturile vizând soluţionarea crizei", subliniind că se gândeşte la alte persoane aflate "în această situaţie traumatizantă".

Anunţarea eliberării sale a avut loc în timp ce armata algeriană a lansat joi după-amiaza o operaţiune asupra instalaţiei în care sute de muncitori algerieni şi aproximativ 40 de străini au fost luaţi ostatici miercuri de către un comando jihadist. Acesta a cerut stoparea intervenţiei franceze în Mali, o ţară vecină cu Algeria.

Potrivit agenţiei algeriene APS, patru ostatici străini, şi anume un francez, doi britanici şi un kenyan, au fost eliberaţi de către armata algeriană. Agenţia a anunţat, de asemenea, eliberarea a aproximativ 600 de ostatici algerieni.

"Stephen a sunat-o pe soţia sa, iar Angela ne-a sunat să ne spună că este liber, că se află într-un loc sigur şi că este interogat", a declarat Marie McFaul, mama lui Stephen McFaul, pentru postul Sky News, la domiciliul său, la Belfast.

"Aşteptăm să ne sune acum", a adăugat ea, subliniind că urma să fie organizată "o petrecere mare în vestul Belfastului, în această (joi) seara", pentru a marca eliberarea acestuia.

"Ultimele 48 de ore au fost un infern", a subliniat soţul ei, Christopher McFaul, care s-a declarat "trist pentru ceilalţi ostatici care sunt în continuare acolo".

"Nu îl voi mai lăsa să se întoarcă acolo", a adăugat Dylan, în vârstă de 13 ani, fiul ostaticului eliberat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici