Un republican blochează Senatul american pe tema Obamacare, deşi Congresul are la dispoziţie numai şase zile să adopte un buget

Republicanul Ted Cruz vorbea marţi seara de peste opt ore în Senatul american, protestând faţă de reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama, în contextul în care Congresul are la dispoziţie doar şase zile să adopte un buget.

410 afișări
Imaginea articolului Un republican blochează Senatul american pe tema Obamacare, deşi Congresul are la dispoziţie numai şase zile să adopte un buget

Un congresman blochează Senatul american pe tema Obamacare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtând încălţăminte comodă sport, închisă la culoare, în loc de obişnuitele cizme din piele de struţ, Ted Cruz, în vârstă de 42 de ani, a luat cuvântul marţi la ora 18.41 GMT (21.41,ora României). De atunci, nu a făcut pauză şi nu s-a aşezat, întrerupându-se doar pentru a răspunde întrebărilor colegilor.

"Intenţionez să vorbesc împotriva «Obamacare» (...) până când nu voi mai putea să stau în picioare", a anunţat la începutul intervenţiei senatorul texan, un favorit Tea Party, folosind numele sub care este cunoscută reforma sistemului sănătăţii, adoptată în 2010, din care o parte importantă intră în vigoare în octombrie.

"Toată lumea din Statele Unite ştie că aceasta distruge locuri de muncă şi creşte costul sănătăţii", a spus el.

Tehnic, "maratonul" verbal al lui Cruz nu reprezintă o obstrucţie parlamentară, cunoscută sub numele de "filibuster", care permite unui congresmen să împiedice un vot atât timp cât este capabil, din punct de vedere fizic, să ţină cuvântul. În acest caz, Cruz este obligat să predea cuvântul miercuri la prânz, când este prevăzut un vot de procedură asupra bugetului.

Însă gestul ilustează opoziţia puternică a conservatorilor faţă de legea sănătăţii. Ei încearcă să suprime alocaţiile bugetare aferente legii, cu ocazia adoptării unui buget temporar de finanţare a statului federal începând de la 1 octombrie, când începe exerciţiul bugetar pentru 2014. Democraţii, care deţin controlul asupra Senatului, dau asigurări că încercarea republicană nu va duce nicăieri.

"Atunci când John F. Kennedy a anunţat ţării că vom trimite un om pe lună, mulţi au spus că este imposibil", le-a replicat Cruz. "Iar atunci când atacăm Obamacare, aceleaşi voci spun că nu ne putem opri, nu este posibil", a adăugat el.

Către ora 0.00 GMT (3.00, ora României), Cruz s-a îndepărtat de la tema intervenţiei sale, pentru a citi "Green Eggs and Ham", o carte pentru copii, celor două fiice ale sale, care au rămas să îşi privească tatăl la televizor.

În martie, colegul său Rand Paul a ocupat hemiciclul timp de aproape 13 ore, pentru a protesta faţă de politica administraţiei Obama privind avioanele fără pilot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici