Uraganul Irene a ajuns în North Carolina. Primarul New York-ului: Nu este o glumă, vieţile voastre ar putea fi în pericol- VIDEO

Peste 370.000 de locuitori din New York au primit ordin de evacuare, a declarat sâmbătă primarul oraşului, Michael Bloomberg, cerându-le încă o dată acestora să fie prudenţi înainte de sosirea uraganului Irene.

4303 afișări
Imaginea articolului Uraganul Irene a ajuns în North Carolina. Primarul New York-ului: Nu este o glumă, vieţile voastre ar putea fi în pericol- VIDEO

Uraganul Irene a ajuns în North Carolina. Primarul New York-ului: Nu este o glumă, vieţile voastre ar putea fi în pericol- VIDEO

► Uraganul Irene, care traversează coasta de est a Statelor Unite, sâmbătă, a provocat moartea a cel puţin două persoane în North Carolina, au anunţat serviciile de urgenţă ale statului.

"Un bărbat a murit din cauza unei crize cardiace în comitatul Onslow în timp ce instala planşe de lemn pe ferestre", a anunţat Tom Mather, un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă din North Carolina.

Un alt bărbat a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă în comitatul Pitt, după ce maşina în care se afla a derapat pe o şosea inundată şi a lovit un copac, a adăugat el. Bărbatul a fost găsit în maşina sa sâmbătă dimineaţă.

În plus, serviciile de ajutor din comitatul New Hanover au anunţat că un bărbat a căzut în apă sâmbătă dimineaţă în râul Cape Fear în apropiere de Wilmington. Purtătorul de cuvânt Michelle Harrell a declarat că nu ştie în acest stadiu dacă bărbatul a fost împins sau luat de ape". Ancheta este în curs.

Căutările începute la ora 02.30 şi întrerupte din cauza vremii vor fi luate când rafalele de vânt vor scădea în intensitate, probabil în cursul după-amiezii, a adăugat ea.

► Primarul a precizat că este posibil ca partea de sud a cartierului Manhattan să rămână "fără electricitate" duminică, după trecerea uraganului, când este aşteptată "multă apă pe străzi".

"Nu este o glumă, vieţile voastre ar putea fi în pericol", a declarat el, insistând încă o dată ca persoanele care locuiesc în zonele inundabile să respecte ordinul de evacuare dat vineri.

"Am ordonat evacuarea obligatorie a 370.000 de persoane", a precizat el. "Şapte mii de pacienţi din spitale şi azile" au fost deja evacuaţi, a precizat el.

Primarul a reamintit că transporturile publice vor fi întrerupte la prânz (19.00 ora României) la New York şi a insistat ca oamenii să plece "acum".

► Uraganul Irene a ajuns sâmbătă în apropiere de Cap Lookout, în North Carolina, şi deşi a fost retragradat la categoria 1 este încă puternic, a anunţat Centrul Naţional pentru uragane (NHC).

La ora locală 08.00 (15.00 ora României), uraganul de categoria 1 pe o scară de cinci niveluri se afla la zece kilometri nord-est de Cape Lookout şi se deplasa către nord-est cu 22 de kilometri pe oră, fiind însoţit de rafale de vânt cu viteze de până la 140 de kilometri pe oră, potrivit NHC.

Ploi puternice şi rafale de vânt au afectat în acelaşi timp Kill Devil Hills, în Noth Carolina, la câţiva kilometri de centrul uraganului. Nimeni nu se aventurează afară şi este dificil de traversat cu maşina străzile, a constatat un jurnalist al AFP. Numeroase clădiri au fost acoperite preventiv cu panouri de lemn.

Irene urmează apoi să traverseze coasta de est sâmbătă şi duminică îndreptându-se spre Washington, New York şi Boston, una dintre regiunile cele mai populate din lume, care numără 65 de milioane de locuitori, şi ar putea să fie însoţit de valuri înalte de trei sau patru metri potrivit NHC.

Din North Carolina până în Massachussetts, autorităţile au decretat stare de urgenţă sau au lansat alerte de uragan, iar zeci de mii de persoane au primit ordinul de a se îndepărta de coaste. La New York, autorităţile americane au ordonat evacuarea inedită a 250.000 de persoane şi închiderea aeroporturilor.

Preşedintele Barack Obama, care le-a cerut americanilor să "trateze cu seriozitate" această furtună ale cărei proporţii ar putea fi "istorice", şi-a scurtat vacanţa în Massachusetts (nord-est) pentru a se întoarce la Washington vineri seara, cu puţin timp înainte de miezul nopţii.

"Dacă vă aflaţi pe traiectoria anticipată a uraganului trebuie să vă luaţi măsuri de precauţie imediat. Nu aşteptaţi", a declarat el într-o alocuţiune.

Uraganul a slăbit uşor în intensitate sâmbătă, cu rafale de vânt având viteze de până la 140 de kilometri pe oră faţă de 160 de kilometri pe oră în cursul nopţii, retrogradând astfel la categoria 1, cea mai mică pe scara Saffir-Simpson care numără cinci niveluri. Uraganele de categoria 1 sunt însoţite de rafale de vânt cu viteze de la 119 la 153 de kilometri pe oră.

Călite de uraganul Katrina care a lovit dur New Orleans în 2005, autorităţile se tem că uraganul va fi însoţit de inundaţii, întreruperi de electricitate şi distrugeri.

Pagubele ar putea costa până la 12 miliarde de dolari, potrivit experţilor de la Kinetic Analysis, un cabinet care dezvoltă modele informatice privind eventualele pagube provocate de intemperii.

Aeroporturile din New York vor fi închise sâmbătă începând cu ora 12.00 (19.00 ora României) pentru toate zborurile cu sosire pe aceste aeroporturi, au avertizat autorităţile.

Transporturile publice vor fi, de asemenea, suspendate începând de sâmbătă la prânz, probabil până la orele de vârf de luni, şi, ca măsură de precauţie, Bloomberg a sfătuit locuitorii să stocheze produse de primă necesitate.

Autorităţile statului New York au avertizat că principalele axe rutiere înspre oraş vor fi închise dacă rafalele de vânt vor depăşi 96 de kilometri pe oră. Acestea au rechiziţionat, de asemenea, 900 de membrii ai Gărzii Naţionale şi 2.500 de muncitori din sectorul electricităţii, pregătiţi să intervină în cazul unor pene de electricitate, ceea ce reprezintă o mobilizare inedită.

În Bronx, vapoarele au fost scoase din apă şi puse la adăpost de proprietari.

La Washington, locuitorii îşi făceau rezerve de apă şi cumpărau generatoare electrice din supermarketuri.

"Ordonăm evacuarea tuturor cetăţenilor noştri de pe coastă", a declarat guvernatorul statului North Carolina, Bev Perdue, care a precizat că statul nu poate forţa pe nimeni să plece dar că cine nu va respecta recomandările "se va afla singur în faţa furtunii".

Armata a anunţat că 100.000 de membri ai Gărzii Naţionale sunt pregătiţi de mobilizare. Avioanele US Airforce au părăsit bazele situate în Florida, Delaware şi Virginia pentru a fi puse la adăpost. Marina a trimis în larg, unde sunt mai puţin vulnerabile, toate navele sale ancorate în portul Hampton Roads (Virginia).

"Nu ne-am confruntat cu o asemenea ameninţare din partea unui uragan de decenii", a declarat Chris Vaccaro, purtătorul de cuvânt al serviciilor de meteorologie.

"Va fi un sfârşit de săptămână lung pentru locuitorii" coastei de est, a conchis Vaccaro.

► La ora 09.00 GMT (12.00 ora României), centrul uraganului Irene se afla la 55 de kilometri de Cap Lookout, în North Carolina, fiind însoţit de rafale de vânt cu viteza de 150 de kilometri pe oră, potrivit NHC, cu sediul la Miami.

Aeroporturile din New York vor fi închise sâmbătă începând de la prânz (19.00 ora României) pentru toate avioanele care urmau să sosească în acest oraş, au anunţat vineri seara autorităţile aeroportuare.

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat vineri evacuarea a peste 250.000 de persoane care locuiesc în zona inundabilă a oraşului, o decizie fără precedent.Toate transporturile în comun vor fi suspendate la New York începând de sâmbătă, ora 12.00 (19.00 ora României).

Autorităţile statelor din North Carolina până în Massachussetts au decretat stare de urgenţă sau alerte de uragan, iar zeci de mii de persoane au primit ordinul de a se îndepărta de coaste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici