Varşovia protestează la Berlin faţă de o serie televizată despre al Doilea Război Mondial considerată "ofensatoare" - VIDEO

Ambasada Poloniei la Berlin a protestat faţă de difuzarea de către postul public german de televiziune ZDF a unei serii televizate consacrate celui de al Doilea Război Mondial ce îi prezintă pe polonezi în mod "deosebit de nedrept şi ofensator", potrivit unei scrisori.

557 afișări
Imaginea articolului Varşovia protestează la Berlin faţă de o serie televizată despre al Doilea Război Mondial considerată "ofensatoare" - VIDEO

Varşovia protestează la Berlin faţă de o serie televizată despre al Doilea Război Mondial considerată "ofensatoare" - VIDEO

Potrivit ambasadorului Jerzy Marganski, seria "Unsere Mutter, unsere Vater" (Mamele noastre, taţii noştri) "prezintă Armata ţării (Rezistenţa, AK) şi pe cei mai mulţi dintre polonezi ca pe nişte oameni motivaţi de un antisemitism obscur, ce abia îi deosebeşte de naziştii germani, şi ca posedaţi de o lăcomie ce îi determină să comită cele mai josnice acte".

"Imaginea polonezilor şi Rezistenţei poloneze faţă de ocupaţia germană pe care o vehiculează această serie este resimţită de cei mai mulţi oameni din Polonia ca deosebit de nedreaptă şi ofensatoare. Ea şochează totodată", a adăugat ambasadorul.

Seria de trei episoade prezintă povestea a cinci tineri germani de la începutul ofensivei naziste împotriva fostei Uniuni Sovietice, în iunie 1941, şi până la capitularea celui de al Treilea Reich, în mai 1945. Unul dintre eroii seriei, Viktor, este un evreu german care reuşeşte să fugă în timp ce era transportat spre lagărul nazist Auschwitz-Birkenau şi se alătură unui grup de membri ai rezistenţei poloneze AK, o organizaţie militară clandestină cu aproape 40.000 de membri.

Cele trăite de Viktor au provocat cele mai multe critici din partea Varşoviei.

"Modul părtinitor, aproape grotesc, în care seria prezintă Armata ţării poate crea impresia că responsabilitatea exterminării evreilor este împărtăşită, că ea trebuie acceptată şi de alte popoare", scrie ambasadorul Marganski.

Polonia protestează de mai mulţi ani faţă de utilizarea de către presa străină a expresiei "lagăr de exterminare polonez", care riscă să atribuie responsabilitatea polonezilor, ei-înşişi victime ale nazimului.

Majoritatea lagărelor morţii, unde milioane de persoane, marea majoritate evrei, au fost asasinate în al Doilea Război Mondial, au fost construite pe teritoriul actual al Poloniei, însă ele au fost create şi conduse de Germania nazistă.

Aproape şase milioane de cetăţeni polonezi, dintre care trei milioane evrei, au fost ucişi de nazişti în al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici