Violenţe în Haiti, după anunţarea rezultatelor primului tur al scrutinului prezidenţial - FOTO

Baricade au fost ridicate în Port-au-Prince, unde au fost semnalate incendii şi focuri de armă după anunţarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale.

22 afișări
Imaginea articolului Violenţe în Haiti, după anunţarea rezultatelor primului tur al scrutinului prezidenţial - FOTO

Violenţe în Haiti, după anunţarea rezultatelor primului tur al scrutinului prezidenţial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Petion-Ville, o suburbie a capitalei haitiene, sute de tineri cu cagule pe feţe au ieşit pe străzi pentru a cere anularea scrutinului. Manifestaţii similare au loc în mai multe oraşe haitiene.

În al doilea tur al prezidenţialelor se vor întâlni fosta primă doamnă Mirlande Manigat, care a obţinut 31 la sută din voturi, şi Jude Celestin, care a obţinut 22 la sută din sufragii în primul tur.

Cântăreţul Michel Martelly este pe locul al treilea, la o diferenţă de doar 6.000 de voturi faţă de Jude Célestin. Martelly denunţase în mai multe rânduri fraude electorale.

Statele Unite şi-au exprimat "preocuparea" în legătură cu rezultatele "incoerente" ale scrutinului, dar au îndemnat populaţia să rămână calmă.

Al doilea tur al scrutinului este programat pe 16 ianuarie, în contextul epidemiei de holeră din Haiti. Succesorul preşedintelui Rene Préval ar urma să preia funcţia pe 7 februarie.

Misiunea comună a Organizaţiei Statelor Americane (OEA) şi a Caricom a îndemnat susţinătorii formaţiunilor politice să rămână calmi.

O victorie a lui Mirlande Manigat ar marca o schimbare politică majoră în Haiti, ţară condusă din 2006 de preşedintele René Préval, un politician din ce în ce mai contestat.

Epidemia de holeră a provocat moartea a cel puţin 2.120 de persoane, conform celui mai recent bilanţ.

Sursa epidemiei de holeră din Haiti a fost o tabără a Căştilor Albastre nepaleze din cadrul Misiunii ONU, conform unui raport al Ministerului francez de Externe contestat de armata nepaleză.

Noii lideri haitieni vor trebui să se ocupe şi de reconstrucţia ţării, după seismul din ianuarie 2010, soldat cu 250.000 de morţi şi peste un milion de sinistraţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici